Americas - 8 januari 2021 - Aandelen

Groene opening Wall Street ondanks teleurstellend banenrapport

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag in het groen van start, na stevige winsten op donderdag en een teleurstellend banenrapport.

Futures op de S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel 0,2 procent hoger en die voor de Nasdaq 0,5 procent.

Inmiddels heeft president Donald Trump zijn nederlaag erkent en liet hij weten op 20 januari zonder problemen plaats te zullen maken voor Joe Biden.

Ook veroordeelde Trump nu de onlusten in Washington.”De VS is en moet altijd een natie van ‘law and order’ zijn”, aldus Trump, die de demonstranten die het Capitool binnendrongen veroordeelde. “Jullie vertegenwoordigen ons land niet en wie de wet heeft overtreden zal boeten”.

“Met Joe Biden aan het roer zal het hopelijk rustiger worden op politiek gebied. Beleggers richten zich nu vooral op de stimuleringsmaatregelen die we in de VS kunnen verwachten. Met een ‘blue wave’ van een Democratische president en Democratische meerderheden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, zal het gemakkelijker zijn om stimuleringsplannen door het Congres te loodsen”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De euro/dollar handelde op 1,2250. “De euro/dollar staat onder druk. De oplopende yields in de VS zetten de dollar hoger in aanloop naar de bekendmaking van het banenrapport vanmiddag”, aldus analist Ima Sammani van Monex Europe.

Om half drie werd een daling van het aantal banen in december met 140.000 bekendgemaakt. Dat was veel slechter dan de banengroei van circa 50.000 die werd verwacht, al hielden sommige analisten na het krimpcijfers op woensdag van ADP al rekening met een teleurstelling.

Het was voor het eerst in acht maanden dat er sprake was van een daling, benadrukte marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. “Handelaren zijn voorzichtig, omdat ze niet weten of ze dit nu als goed of slechts nieuws moeten zien of dat ze het maar beter helemaal kunnen negeren.”

Het cijfer bevestigt volgens Aslam in ieder geval dat de tweede coronagolf de Amerikaanse arbeidsmarkt flink op zijn kop zet.

Later vandaag staan ook de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet nog op de agenda.

Olie werd 1,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Techaandelen hadden donderdag een goede dag. En vrijdag oogt ook positief. Micron overtrof donderdag nabeurs de verwachtingen met zijn kwartaalcijfers en ook de afgegeven outlook verraste positief. Het aandeel opent mogelijk 4 procent hoger.

Het nieuws uit Azië was ook goed. TSCM behaalde meer omzet en Samsung rekent op een forse winststijging. En ook het Europese STMicroelectronics meldde een flinke omzetgroei.

Hyundai en Apple zijn in gesprek over een elektrische auto. Dit bevestigde de Zuid-Koreaanse autofabrikant om dit vervolgens weer in te trekken. Apple eist doorgaans absolute geheimhouding van zijn partners. Al jaren speculeren beleggers over de betrokkenheid van Apple bij de ontwikkeling van een elektrische auto, maar concreet werd ’s werelds grootste bedrijf, naar beurswaarde gemeten, nooit. Apple lijkt een procent hoger te openen.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werkt ook tegen de snel verspreidende mutaties van het virus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn ontdekt. Dit bevestigde BioNTech vrijdag. Het aandeel BioNTech stijgt naar verwachting 6 procent.

Moderna heeft in het VK goedkeuring gekregen van de medicijnwaakhond voor zijn coronavaccin. Ook besloot London om zijn order uit te breiden van 7 naar 17 miljoen vaccins, nu er groen licht is voor het vaccin. Het aandeel Moderna lijkt 1,7 procent hoger te openen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag 1,5 procent hoger op 3.803,79 punten, technologiebeurs Nasdaq steeg 2,6 procent naar 13.067,48 en de Dow Jones index won 0,7 procent tot 31.041,13 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.