Nederland - 27 januari 2022 - Beursbrink

Olie voor het eerst sinds 2014 boven 90 dollar

door STIJN

Brent crude is voor het eerst sinds 2014 boven de 90 dollar gestegen woensdag. Achter deze stabiele opwaartse trend zitten tal van factoren die de olieprijzen hoger duwen. De grootste impact tegenwoordig is de mogelijke Russische inval in Oekraïne. Maar ook de sterke vraag naar olie en het herstel van de wereldeconomie zorgen voor hogere prijzen.

Op woensdag 26 januari steeg de Brent crude boven de 90 dollar per vat, een prijsniveau dat we niet meer hebben gezien sinds het jaar 2014. De WTI crude maakte een stijging tot 87,50 dollar per vat. Olieprijzen zitten nog altijd in een sterke opwaartse trend omwille van enkele factoren die ondersteunend werken. Geopolitieke spanningen zijn één van die factoren.

Voornamelijk Rusland zorgt voor heel wat spanningen op het wereldtoneel. Ze zijn van plan Oekraïne binnen te vallen, wat grote gevolgen zal hebben voor de oliemarkt. Of het werkelijk tot een inval zal komen, is nog maar de vraag. De spanningen zorgen in ieder geval voor prijsstijgingen op de oliemarkt waardoor 100 dollar per vat helemaal niet zo onrealtisch is.

100 – 105 dollar

Analisten van Goldman Sachs voorspellen dat olie zelfs tot 105 dollar zou kunnen stijgen eind dit jaar, begin volgend jaar. Niet alleen omwille van de geopolitieke spanningen, vooral omdat de vraag naar olie sterk blijft en het aanbod niet kan bijbenen. Dat laatste ligt voornamelijk in handen van de OPEC+. Hun olieproductie wordt stelselmatig verhoogd, maar dat gebeurt zeer zorgvuldig.

De OPEC+ heeft onlangs nogmaals de productie verhoogd met 400.000 vaten per dag, maar bijlange niet alle bondgenoten kunnen dit waarmaken. Deze strubbelingen zorgen evenzeer dat het aanbod niet toereikend is voor de stijgende vraag waardoor de prijzen blijven stijgen.

Bronnen: Ariel Zilber – New York Post

Foto: Paulbr75 – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.