Nederland - 24 februari 2022 - Beursbrink

Goudprijzen schieten omhoog na Russische invasie

door STIJN

De Russische invasie in Oekraïne is van start gegaan. Velen dachten dat president Poetin het niet zou doen, maar woensdagnacht trok hij met zijn troepen de landsgrenzen over en deze keer niet onder het mom van ‘vredestroepen’. Ook zijn er aanvallen en explosies geweest op Kiev. De goudprijzen schieten met meer dan 2 procent de hoogte in.

De goudprijs noteert momenteel aan 1.950 dollar per ounce, een stijging van meer dan 2 procent. Beleggers en investeerders zijn onzeker over de toestand op de financiële markten. Die nervositeit was er al een tijdje nadat de Federal Reserve had aangekondigd dit jaar de rentes te verhogen.

Maar nu speelt er heel wat anders. Rusland is namelijk begonnen met de invasie van Oekraïne. President Poetin heeft woensdagnacht het bevel gegeven om militaire acties te ondernemen. Hij wil Oekraïne demilitariseren en starten aan de denazificatie van het buurland.

Onzekerheid

De situatie is zeer snel aan het escaleren, het Westen heeft reeds laten weten om hard te zullen optreden. Maar Poetin heeft gewaarschuwd dat hij evenzeer hard zal optreden tegen landen die zich moeien in de kwestie. Het Westen zal echter niet blijven toekijken hoe Poetin ongestoord zijn gang gaat. Men waarschuwt voor het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hoe ver Poetin het wil drijven, is één groot vraagteken. Hijzelf beweert niet van plan te zijn om Oekraïne volledig te willen bezetten. Marktkenners verwachten dat de onzekerheid de goudprijzen verder de hoogte in zullen duwen. Ook de olieprijzen zitten stevig in de lift, vandaag gingen de Brent en WTI crude met meer dan 6 procent de hoogte in naar het hoogste niveau sinds 2014.

Bronnen: Natasha Turak – CNBC

Foto: Marco VerchFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.