Nederland - 6 oktober 2021 - Beursbrink

Goud naar 5.500 dollar op lange termijn?

door STIJN

Het mogelijke plan van de Amerikaanse centrale bank om de maandelijkse aankopen van obligaties te beëindigen eind dit jaar, weegt op de goudprijs. Het gele edelmetaal noteert momenteel rond 1.750 dollar per ounce en zou dus verder kunnen zakken. Investeringsbank Jefferies Group gelooft echter dat goud op lange termijn duizenden dollars zal stijgen.

Op het moment van schrijven noteert de goudprijs aan 1.750 dollar per ounce. Of het gele edelmetaal op dit prijsniveau zal blijven hangen, hangt voor een groot deel af van de Federal Reserve. Als ze beslissen om eind dit jaar te stoppen met het opkopen van obligaties, dan kan de prijs voor een ounce goud verder zakken. Echter is niet iedereen hier van overtuigd.

Investeringsbank Jefferies Group is van mening dat bitcoin en goud ontzettend belangrijk zullen blijven als hedge tegen stagflatie, een situatie waarin de economische groei laag is en de inflatie hoog. Hun analisten verwachten daarom dat, ongeacht wat de Federal Reserve doet, de goudprijzen op lange termijn zullen blijven stijgen en dat 5.500 dollar zeker plausibel is.

This has been derived by comparing the January 1980 peak gold price of US$850/oz with the increase in US nominal personal disposable income per capita since then. The gold price was then equivalent to 9.9% of US disposable income per capita which was $8,547. The gold price is now $1,757/oz or 3.2% of US disposable income per capita of $54,671.

Monetair beleid

Jefferies Group blijft optimistisch over goud want centrale banken ontdekken dat het gemakkelijker is om een ​​onorthodox monetair beleid te voeren dan om het te verlaten. Ze verwachten niet dat de centrale banken van de G7 zomaar afstand zullen nemen van het huidige monetaire beleid dat ze voeren omdat de stabiliteit van het financiële systeem anders in gevaar komt.

Ook over bitcoin zijn ze optimistisch, ze zien het als een alternatief waardemiddel. 5 procent van hun ‘long term portfolio’ zit in digitale munten. Ze benadrukken dat investeringen in goud en bitcoin aanschouwd moeten worden als ‘verzekeringen’ en niet als korte termijn trades.

Bronnen: Niels Christensen – Kitco

Foto: Julia Berezovska/ Press office NBU – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.