Nederland - 11 november 2020 - Beursbrink

Goud bijna 100 dollar lager na vaccin-nieuws

door STIJN

Op 6 november kondigde Pfizer aan dat hun COVID-19 vaccin voor 90 procent effectief is en dat het vaccin vermoedelijk eind december wereldwijd beschikbaar zal zijn. De financiële markten haalden opgelucht adem, aandelen en fondsen maakten een grote opwaartse sprong. De goudprijs maakte echter een tegenovergestelde beweging. Goud noteert ondertussen bijna 100 dollar lager sinds de berichtgeving van Pfizer.

Beleggers en investeerders haalden opgelucht adem nadat Pfizer had aangekondigd dat hun COVID-19 voor 90 procent effectief is. Dit wordt naar alle waarschijnlijk hét vaccin waarmee we wereldwijd het coronavirus zullen bestrijden. De aandelenmarkten zijn in hun nopjes sinds de bekendmaking van het nieuws. Echter lijkt de goudmarkt de grote dupe te zijn van dit positieve nieuws.

Nu ja, ‘dupe’… Het is in ieder geval zo dat goud bijna 100 dollar is gezakt sinds de bekendmaking. Dat komt omdat een werkend vaccin hoop geeft voor de toekomst. Als we allemaal (of een groot deel van de bevolking) gevaccineerd zijn tegen COVID-19, dan is er geen nood aan strenge lockdown-maatregelen en kunnen we een normaal leven leiden. Hierdoor zal de wereldeconomie moeiteloos kunnen herstellen naar het niveau van voor het coronavirus.

De luchtvaartsector zal kunnen herstellen, de vraag naar olie zal toenemen, bedrijven kunnen opnieuw hun activiteiten optrekken naar de volle 100 procent en noem maar op. Beleggers en investeerders hebben terug hoop en verkiezen dan om hun geld te steken in risicovolle beleggingen. Goud is allesbehalve risicovol en fungeert als een ‘veilige haven’ in tijden van onzekerheid en onrust.

Richting 1.690 of 1.970 dollar?

Expert in technische analyses AG Thorson verwacht dat de goudprijs nog verder zal dalen richting 1.820 dollar. Hij acht de kans zelfs groot dat goud zelfs naar 1.750 dollar zal dalen in december. Dit is echter het ‘bearish’ scenario dat andere analisten en marktkenners ook handhaven. In het aller slechtste geval zou goud kunnen terugvallen naar 1.720 tot 1.690 dollar.

Mocht de goudprijs boven de 1.889 dollar stijgen, dan betekent dit volgens de marktkenners dat er voldoende kopers zijn. Na het doorbreken van dit target, zou de goudprijs kunnen doorstijgen naar 1.907 dollar. Deze grens is ook een trigger voor een verdere stijging naar 1.966 – 1.970 dollar.

Bronnen: Economic Times

Foto: Pikrepo

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.