Energy - 16 mei 2018 - Commodities
door REDACTIE BEURSBRINK

Geraamde groei olievraag licht verlaagd – IEA

(ABM FN-Dow Jones) De geraamde groei in de vraag naar olie wereldwijd komt naar verwachting licht lager uit, vooral als gevolg van de hogere olieprijzen. Dit bleek woensdag uit het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap.

Het IEA voorziet inmiddels een vraag van 1,4 miljoen vaten olie per dag. Eerder ging het agentschap nog uit van een vraag van 1,5 miljoen vaten olie per dag. Nadat recente data de sterke groei van het eerste kwartaal van dit jaar en de start van het tweede kwartaal bevestigden, wordt door het IEA nu een vertraging in de vraag voor de tweede jaarhelft voorzien.

Het IEA ziet voor 2018 de dagelijkse vraag naar olie mondiaal gemiddeld uitkomen op 99,2 miljoen vaten per dag. In april bleef de vraag per dag ten opzichte van maart stabiel op ongeveer 98 miljoen vaten staan.

De productie van de OPEC kwam die maand 130.000 vaten per dag lager uit op 31,65 miljoen vaten per dag. Dat werd veroorzaakt door een verdere daling van de productie in Venezuela en in Afrika.

Op voorraadniveau binnen de landengroep van de OESO werd in maart van dit jaar het laagste punt sinds maart 2015 bereikt met 2.819 miljoen vaten. Dat was die maand een afname met 26,8 miljoen vaten. Op jaarbasis bedroeg de daling 214 miljoen vaten. Daarmee bevindt het niveau zich onder het vijfjarig gemiddelde.

Na opzegging door Washington van de nucleaire overeenkomst met Iran is er ook meer zorg over de export van olie door deze belangrijke producent uit het Midden-Oosten.

Aan de raffinagekant tekent zich mondiaal een stijging af, waarbij voor de periode juli tot en met augustus een record wordt verwacht van 83 miljoen vaten per dag. Dit is echter niet voldoende om aan de vraag te voldoen, waarschuwde IEA.

Woensdag noteerde een vat Amerikaanse olie 0,1 procent lager op 71,22 dollar. Een vat Brent kostte 78,03 dollar, een verlies van 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.