Nederland - 28 juni 2019 - Beursbrink

Heeft de OPEC een ‘bullish’ verrassing in petto?

door STIJN

De olieprijzen zitten al enkele weken in een opwaartse trend, uiteraard dankzij de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en verschillende andere landen. Maar ook het terugschroeven van de olieproductie door de OPEC heeft een invloed op de oliemarkt. Die organisatie heeft nu misschien nog iets in petto die de olieprijzen verder kunnen helpen.

De prijs voor een vat WTI olie noteert rond de 60 dollar, de opwaartse trend wordt veroorzaakt door geopolitieke spanningen op het wereldtoneel maar ook dankzij de OPEC-landen. De inspanningen van de OPEC werken ondersteunend en naar verluidt zijn ze bereid om er nog een schepje bovenop te doen. Er gaan geruchten rond dat ze de olieproductie willen verlengen.

Verlenging

Irakees minister van Olie, Thamer Ghadhban, zei op een conferentie in Londen dat de OPEC-landen begin juli gaan samenzitten om het productiebeleid opnieuw te bespreken. Tijdens de bijeenkomst zal er besproken worden of de ‘production cut’ verlengd zal worden. Irak is zo goed als zeker om akkoord te gaan. De grootste producent, Saoedi-Arabië, heeft ook al gehint om akkoord te gaan.

The rollover at least would be at the same level because it has not been very effective, it has been effective to a certain level to minimise the glut in the market, but there are now ideas or calls for agreeing (on) even more.

Het grote vraagteken in dit verhaal is Rusland. Minister van Energie, Alexander Novak, liet enkele weken geleden weten dat ze niet te spreken zijn over de productieverhoging in de Verenigde Staten van Amerika en dat ze niet willen dat de Amerikanen hun marktaandeel op de oliemarkt inpikken.

Bronnen: Oilprice

Foto: Absolute Vision – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.