Nederland - 23 augustus 2022 - Beursbrink

Gelimiteerde gas- en olieproductie kunnen prijzen hoger duwen

door STIJN

Hebben we de piek op de gas- en oliemarkt gehad of is meer op komst? Volgens analisten is het perfect mogelijk dat de gas- en olieprijzen begin 2023 opnieuw gaan pieken omwille van de gelimiteerde productiecapaciteiten. Men verwacht dat de olieprijzen kunnen dalen tot 80 dollar alvorens ze opnieuw naar de 110 dollar stijgen.

We zijn vermoedelijk nog niet verlost van de hoge energieprijzen. Volgens Neal Dingman, managing director bij Truist Securities, krijgen we begin 2023 opnieuw te maken met een piek op de gas- en oliemarkt. De beperkte productiecapaciteiten bij deze bedrijven is een belemmering voor het aanbod. Zolang de vraag aan de hoge kant blijft, krijgen we een nieuwe piek.

Domestically, whether it’s oil or it’s gas, these companies have very very limited incremental capacity at this time.

De prijs voor gas is maandag naar zijn hoogste niveau van de afgelopen 14 jaar gestegen omwille van zorgen over het aanbod en de energiecrisis in Europa. Olie is op zijn beurt dan weer gedaald omdat men vreest voor een sterke daling van de wereldwijde vraag naar het ‘zwarte goud’.

OPEC+

Dingmann zei dat het bij de OPEC+ hetzelfde verhaal is, namelijk dat de productiecapaciteiten verhoogd kunnen worden maar niet zo heel veel. Mocht het nodig zijn, kan het aanbod lichtjes verhoogd worden, maar niet voldoende om de stijgende prijzen voldoende af te remmen.

We’re seeing the same thing from OPEC+. All these areas have very very little incremental capacity which makes for me the chance for a spike, whether that be for gas or oil very very possible by early next year.

Het is zelfs zo dat de Saoedische minister van Energie Prince Abdulaziz bin Salman Al Saud heeft gezegd dat de OPEC+ mogelijks minder zal gaan produceren vanwege een ontkoppeling van de fundamentele factoren op de oliemarkt. In zulk geval neemt de druk op de oliemarkt toe en is een stijging van de prijzen zo goed als een garantie.

Bronnen: Ines Ferré – Yahoo Finance

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.