VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 26 augustus 2020 - Beursbrink

Economische ontkoppeling tussen USA en China?

door STIJN

Er is nog altijd geen oplossing gevonden om de spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China te verminderen. Zolang Donald Trump in het Witte Huis zit, zal de situatie niet snel verbeteren. Men vreest zelfs voor een economische ontkoppeling maar economen benadrukken dat het zo een vaart niet zal lopen. De Verenigde Staten van Amerika en China zijn te hard verweven met elkaar op vlak van onderlinge handel en economie.

Een wereld waarin de Verenigde Staten en China volledig niks meer met elkaar te maken willen hebben? Dat zal er wellicht nooit van komen, aldus econoom Eswar Prasad. De spanningen mogen dan wel hoog oplopen tussen Trump en Jinping, eigenlijk kunnen beide landen niet zonder elkaar.

These two economies are still quite closely tied. After all, it’s very hard for the two largest economies in a way to stop bumping into each other in various dimensions.

Chinese ambities

Alhoewel de drang om te ontsnappen aan de greep van de Amerikaanse dollar en het internationale financiële systeem dat hieraan gekoppeld is, zeker iets is waar China stiekem van droomt. Daarom dat de Chinezen pogingen ondernemen om meer handel te drijven met de yuan als betaalmiddel. En ook de Chinese economie nog meer openstellen voor internationale handel.

That is going to be tied in with domestic capital market development which Chinese leaders know is going to be crucial for China’s sustained growth in the future.

Maar volgens Prasad is er iets vreemd aan het gebeuren. Sommige Aziatische landen lijken minder afhankelijk te willen zijn van China sinds de coronacrisis. Het is duidelijk geweest dat, als China in de problemen komt, deze problemen gemakkelijk kunnen overwaaien. Landen die te sterk afhankelijk zijn van China, kunnen niet hun eigen tempo bepalen inzake economische prestaties.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.