Nederland - 3 januari 2022 - Beursbrink

OPEC+ gaat productie verhogen in februari

door STIJN

Marktkenners verwachten dat de OPEC+ hun olieproductie zal verhogen in de maand februari, zoals ze zelf eerder al hadden aangegeven. Dinsdag komt de organisatie voor olieëxporterende landen samen, naar hun verwachting zal omikron een korte impact hebben op de vraag naar energie, vandaar dat ze vermoedelijk de olieproductie toch zullen verhogen.

Het aanbod op de oliemarkt wordt veelal bepaald door de OPEC+. Sinds de coronapandemie, werd er beslist om de olieproductie fors terug te schroeven omdat de vraag naar energie door de talrijke coronamaatregelen flink was gedaald. Maar sinds de vaccinatiecampagnes is de wereldeconomie terug op gang geraakt waardoor ook de vraag naar energie is beginnen toenemen.

De OPEC+ heeft lang de kraan dichtgedraaid om het aanbod af te stemmen op de vraag. Maar het ziet er naar uit dat ze in februari opnieuw meer zullen gaan produceren. Eerst werd gevreesd voor de omikronvariant, echter blijkt deze veel milder te zijn dan de deltavariant. Ze verwachten dat de vraag naar olie slechts zeer tijdelijk geraakt zal worden hierdoor om vervolgens terug te stijgen.

The impact of … Omicron … is expected to be mild and short-lived, as the world becomes better equipped to manage COVID-19 and its related challenges. This is in addition to a steady economic outlook in both the advanced and emerging economies.

Productie

Volgens het plan zou de OPEC+ de productie in februari gaan verhogen met 400.000 vaten per dag, net zoals ze al aan het doen zijn sinds midden 2021. Maar volgens het Internationale Energieagentschap misten enkele olieproducenten van de groep hun doel van 650.000 vaten per dag in november en 730.000 vaten per dag in oktober. Het loopt dus niet altijd zoals gepland.

De vraag is nu hoe de situatie op de oliemarkt zal evolueren. Zolang de vraag naar olie blijft stijgen, zal de productieverhoging van de OPEC+ weinig impact hebben. De consensus onder marktkenners blijft onveranderd, namelijk dat olie zal stijgen naar 100 dollar per vat dit jaar.

Bronnen: Ahmad Ghaddar, Alex Lawler and Olesya Astakhova – Yahoo Finance

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.