Nederland - 6 september 2022 - Beursbrink

OPEC+ gaat olieproductie inperken

door STIJN

OPEC en niet-OPEC leden, ook gekend als de OPEC+, hebben beslist om de olieproductie met 100.000 vaten per dag te verlagen vanaf oktober. Dat komt op een bijzonder ongelukkig moment, net nu de energieprijzen zo hoog noteren. Analisten hadden verwacht dat de OPEC+ hun koers niet zou wijzigen. Een productiebeperking komt dus geheel onverwacht.

Weldra gaat de OPEC+ 100.000 olievaten per dag minder produceren. Hiermee verrassen ze de energiemarkten gezien de situatie op het wereldtoneel. Olie- en gasprijzen blijven stijgen waardoor facturen haast onbetaalbaar beginnen te worden. Dat de OPEC+ nu beslist minder te gaan produceren, komt als een donderslag bij heldere hemel.

Vorige maand besliste de organisatie nog om 100.000 olievaten per dag meer te produceren. Dat was de verdienste van Amerikaans president Joe Biden, hij was op bezoek gegaan in Saoedi-Arabië met de vraag of de OPEC+ de wereldeconomie zou willen helpen om de energieprijzen af te koelen.

Productie

De OPEC+ zei in een statement dat ze zullen terugkeren naar de productie van de maand augustus omdat de lichte verhoging enkel bedoeld was voor de maand september. De volgende bijeenkomst van de organisatie is op 5 oktober. De prijs voor een vat olie is met 25 procent gedaald ten opzichte van het niveau van de maand juli omdat men vreest voor een vertraging van de wereldeconomie.

De gasprijzen zijn in Europa met 25 procent gestegen nadat het Russische Gazprom had gezegd geen gas meer te zullen leveren zolang de Westerse sancties actief zijn. Daarenboven heeft de G7 onlangs beslist om een prijsplafond in het leven te roepen op Russisch gas en olie. Europese beleidsmakers beschuldigen Rusland ervan energie te gebruiken als wapen.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: IlyaYurukin – PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.