Americas - 10 augustus 2020 - Beursbrink

Futures voorspellen verdeelde opening Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen maandag af op een overwegend licht hogere opening waarbij de Nasdaq wat achter lijkt te blijven. De S&P 500 future voorspelde rond lunchtijd een 0,2 procent hogere opening.

Vrijdag wist Wall Street na een eindsprintje alsnog overwegend in de plus te eindigen na een beter dan verwacht banenrapport. Ook toen bleef techindex Nasdaq achter met een min van bijna een procent.

De nieuwe week begint op macro-economisch vlak rustig in de Verenigde Staten, dus zullen beleggers zich vooral richten op de politieke spanningen tussen de VS en China en de stimuleringsmaatregelen die president Donald Trump afgelopen weekend per decreet afkondigde.

Beijing legt sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. Het is niet duidelijk wat sancties precies inhouden.

De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington afgelopen vrijdag aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot. Door die maatregelen zijn de financiën van deze officials in de VS bevroren.

De sancties over en weer doen de spanningen tussen Amerika en China weer oplopen, terwijl de twee landen elkaar eind deze week voor het eerst in maanden weer zullen ontmoeten om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

Wat de toch al kwetsbare handelsrelatie ook niet zal helpen is een bezoek van de Amerikaanse minister Alex Azar aan Taiwan maandag.

Positief voor de markten zijn de aangekondigde stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen gedurende de coronacrisis.

Trump verlengde via een presidentieel decreet dit weekend een bijstandsmaatregel voor werkloze Amerikanen tot in december; zij krijgen in plaats van 600 nu 400 dollar per week aanvullend op hun werkloosheidsuitkering.

Opvallender was het opschorten van de loonbelasting voor mensen die minder dan 100.000 dollar per jaar verdienen per 1 september tot het eind van het jaar.

Het moet nog blijken of de decreten juridisch overeind blijven. Minister van financiën Steven Mnuchin waarschuwde Congresleden dat bezwaren slecht kunnen vallen bij het electoraat.

“Afgezien van de niet verrassende gemengde reactie vanuit de politiek, lijken de financiële markten er wel tevreden mee”, volgens econoom Emily Nicol van Daiwa.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag 1,5 procent duurder op 41,82 dollar. De euro noteerde op 1,1762 dollar.

Bedrijfsnieuws

Twitter heeft verkennende gesprekken gevoerd met ByteDance, de eigenaar van TikTok, over een overname van de populaire video-app. Dit meldde The Wall Street Journal dit weekend op basis van ingewijden. Vorige week ondertekende president Donald Trump een decreet waarmee het TikTok verplicht om voor half september een koper te vinden voor zijn Amerikaanse tak, anders wordt de app in de Verenigde Staten verboden.

Het is onduidelijk of Twitter een serieuze overnamepoging doet, want ByteDance voert vergevorderde overnamegesprekken met Microsoft dat een eventuele overnameprijs veel makkelijker zou kunnen betalen dan Twitter. Het aandeel Twitter stijgt voorbeurs in New York 5,3 procent. Microsoft daalt een half procent.

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal een fors hogere nettowinst behaald dankzij het herstel op de aandelenmarkten, maar presteerde operationeel minder overtuigend en deed een grote afschrijving bij dochterbedrijf Precision Castparts. Voorbeurs werd in het aandeel nog niet gehandeld.

Een overheidslening van 765 miljoen dollar aan Eastman Kodak om medicijnen te gaan produceren, is in gevaar nu het bedrijf wordt verdacht van handel met voorkennis rond de aankondiging van de lening. Het aandeel verliest in de elektronische handel voorbeurs maar liefst 44,2 procent.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint overwegend licht hoger geëindigd. De S&P 500 sloot 0,1 procent in de plus op 3.351,28 punten en de Dow Jones index won 0,2 procent op 27.433,48 punten. De Nasdaq eindigde 0,9 procent lager op een slot van 11.010,98 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.