VIP ACTIE

Word een VIP!
Americas - 16 maart 2020 - Beursbrink

Fors lagere opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag opnieuw een lagere opening tegemoet.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 4,8 procent in het rood.

Beleggers wereldwijd werden niet gerustgesteld door de plotselinge renteverlaging van de Federal Reserve. Het beleggerssentiment is wereld negatief.

Zondagavond verlaagde de Fed de rente van 1,00 tot 1,25 procent naar 0 tot 0,25 procent. En de rente zal zo laag blijven totdat de centrale bank er van overtuigd is dat de economie de huidige gebeurtenissen heeft doorstaan en weer op koers ligt met betrekking tot maximale werkgelegenheid en met het doel voor prijsstabiliteit.

Ook zal de Fed voor ten minste 500 miljard dollar aan staatsobligaties en voor minimaal 200 miljard dollar aan leningen gedekt door hypotheken opkopen. Begin maart verlaagde de Fed de rente al met een half procentpunt. Ook toen gebeurde dit plotseling.

Verder liet de Fed weten banken aan te moedigen hun kapitaal- en liquiditeitbuffers te gebruiken om leningen te verstrekken aan huishoudens en bedrijven die worden geraakt door het virus. Om dit mogelijk te maken heeft de Fed de reserve-eisen voor de banken verlaagd.

Eerder deze maand werd een eerste renteverlaging ook niet positief door de markt onthaald. Beleggers beoordeelden de verlaging als een “teken van wanhoop”.

Beleggers verteren alle ellende op dit moment, aldus Rick Lacaille van State Street Global Advisors. Het is evenwel lastig inschatten hoe lang de ellende zal aanhouden, voegde Lacaille toe.

Terence Wong van Azure Capital is sceptisch. “De Fed heeft in feite al zijn munitie binnen drie weken gebruikt. En er is niets meer over. Ze kunnen het versoepelen van het monetair beleid niet meer gebruiken als onderdeel van hun arsenaal”, zei de analist.

Volgens econoom Joseph Brusuelas van RSM US toont de reactie op Amerikaanse aandelenmarkt dat beleggers nu wachten op de overheid om met grote stimuleringspakketten te komen.

De New York Fed index voor de industrie in de regio New York is in maart flink gedaald. De index daalde van 12,9 in februari naar 21,5 negatief deze maand, het laagste niveau sinds 2009.

Vanochtend kregen beleggers al slecht nieuws vanuit China. De detailhandelsverkopen in China zijn in januari en februari met meer dan 20 procent gedaald. De productie van de industrie nam met 13,5 procent af.

Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 8,5 procent tot 29,35 dollar, terwijl een mei-future Brent 11,1 procent goedkoper werd op 30,07 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1164. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1134 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1109 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De grootste Amerikaanse banken stoppen met de inkoop van eigen aandelen, zodat ze meer ruimte hebben om kredieten te verstrekken aan consumenten en bedrijven die het moeilijk hebben door de corona-uitbraak. Dat maakten de banken zondagavond bekend.

Apple heeft besloten om vanwege het coronavirus al zijn winkels en kantoren tot 27 maart te sluiten, met uitzondering van de locaties in China, die juist weer open zijn. “Aangezien het aantal nieuwe infecties op andere plaatsen blijft toenemen, nemen we aanvullende maatregelen om onze teamleden en klanten te beschermen”, schreef Apple in een verklaring.

Apple kreeg ook een boete van 1,1 miljard euro opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit vanwege kartelvorming.

United Airlines zal zijn vliegcapaciteit halveren en is inmiddels in gesprek met de vakbonden in een poging om de arbeidskosten te verlagen.

Slotstanden

Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen nog stevig in het groen. De S&P 500 steeg 9,3 procent tot 2.711 punten. De Dow Jones index won 9,4 procent op 23.186 punten en de Nasdaq ging 9,3 procent hoger tot 7.874 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.