Nederland - 23 november 2020 - Aandelen

Europese beurzen veren op door vaccin AstraZeneca

door STIJN

Het positieve nieuws omtrent COVID-vaccins stopt niet. Er is een derde vaccin dat bijzonder goede resultaten haalt, namelijk dat van het Britse AstraZeneca en Oxford University. Het vaccin kan tot 90 procent effectief zijn in bepaalde gevallen, de gemiddelde effectiviteit is 70 procent. De Europese aandelenmarkten krijgen in ieder geval vleugels.

De wereld is alweer een COVID-vaccin rijker, dat van het Britse AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Het vaccin is minder effectief dan dat van Pfizer en Moderna, maar het is wel goedkoper en gemakkelijker om te transporteren. De gemiddelde effectiviteit ligt op 70 procent met uitschieters naar 90 procent in sommige gevallen, alweer positief vaccinnieuws dus.

Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS Wealth Management, is optimistisch voor de aandelenmarkten vermits beleggers voornamelijk bezig zijn met de pandemie en de gevolgen ervan. Des te meer vaccins er zijn, des te sneller de pandemie tot een einde kan worden gebracht.

Markets are following pandemic news at the moment — vaccine optimism seems to be supporting risk assets for the time being.

Aandelenmarkten

Europese beleggers sprongen een gat in de lucht en omarmden het positieve nieuws van AstraZeneca. Gemiddeld noteren de Europese indexen 0,50 procent hoger. Vooral aandelen van bedrijven die zwaar zijn getroffen, lijken heel sterk te herstellen. Kinepolis maakte een sprong van 6 procent deze ochtend en Royal Dutch Shell ziet zijn aandeel met 3,50 procent stijgen.

De Amerikaanse futures noteren ondertussen ook donkergroen. Beleggers surfen nu al sinds begin deze maand op de golf van vaccinhoop. Pfizer en Moderna hebben een noodgoedkeuring ingediend bij de FDA en men verwacht dat de eerste vaccins eind december zullen worden toegediend.

Dit verstevigt natuurlijk de ‘bullish’ houding van verschillende zakenbanken voor eind dit jaar en het beursjaar 2021. Men verwacht dat het economische herstel sterk zal zijn vanaf het tweede kwartaal in 2021 dankzij de effectieve werking van de vaccins en het terugdringen van het virus.

Bronnen: Yahoo Finance

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.