Nederland - 22 november 2020 - Aandelen

Pfizer en BioNTech vragen noodgoedkeuring aan bij FDA

door STIJN

Belangrijk nieuws voor de volksgezondheid en de financiële markten. Pfizer en BioNTech hebben een noodgoedkeuring aangevraagd bij het Amerikaanse Food and Drug Administration. Dit zorgt ervoor dat de FDA sneller een beslissing zal nemen of ze het coronavaccin zullen goedkeuren. Als ze groen licht geven, wat hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren, dan kunnen de eerste vaccinaties al gebeuren in december.

Het is bijna zover, het bijzonder effectieve vaccin van Pfizer en BioNTech staat op het punt gedistribueerd en gebruikt te worden. De instelling die daarover zal beslissen, is het Amerikaanse Food and Drug Administration. Vrijdag heeft Pfizer een noodgoedkeuring aangevraagd zodat hun vaccin aan de hand van een versnelde procedure kan worden goedgekeurd.

Naar verwachting zal de FDA enkele weken beraadslagen of het vaccin daadwerkelijk op de openbare markt terecht mag komen. In principe zou dit geen probleem mogen zijn en zullen de eerste Amerikanen eind december gevaccineerd kunnen worden. Albert Bourla, CEO van Pfizer, noemt het indienen van de aanvraag een cruciale mijlpaal voor Pfizer en de wereld.

Filing in the U.S. represents a critical milestone in our journey to deliver a COVID-19 vaccine to the world and we now have a more complete picture of both the efficacy and safety profile of our vaccine, giving us confidence in its potential.

Belangrijke timing

Het is belangrijk voor de Verenigde Staten en de rest van de wereld om het vaccin zo snel mogelijk in handen te krijgen. Vooral in de Verenigde Staten vermits het aantal besmettingen naar een nieuw record aan het stijgen is. President-elect Joe Biden had eerder al gewaarschuwd voor een ‘moeilijke winter’. Maar als het vaccin tijdig kan worden toegediend, kan men de schade beperken.

Voor de aandelenmarkten in de Verenigde Staten is dit een ‘big thing’, vooral gezien de stijging inzake de coronabesmettingen maar ook omdat de tweede stimuleringsronde nog moet worden goedgekeurd. De onzekerheid omtrent de Amerikaanse economie neemt lichtjes toe en daar kan de goedkeuring van de FDA van het Pfizer-vaccin iets aan doen.

Bronnen: CNBC

Foto: Gerd AltmannPixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.