Energy - 15 maart 2022 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Energie renaissance: zo speel je in op de energy trade

Vandaag krijgt de energiesector flinke klappen op de beurs. Olieaandelen staan lager en ook metalen en andere grondstoffen, laten het kopje hangen. Ondanks de forse daling in de afgelopen 3 handelssessies, zien wij kansen in de energiesector.

Eigenlijk zien we al sinds de start van dit jaar een enorme interesse in energieaandelen. Kijk bijvoorbeeld naar de koersprestatie van de S&P 500 versus de energiesector (gemeten door te kijken naar de XLE ETF).

Het is duidelijk: energie heeft het met een stuk beter gedaan dan de brede markt.

Het aandeel om in de gaten te houden…

Een van de graadmeters in de energietrade, is momenteel zonder twijfel Occidental Petroleum (OXY). Dat is voor beleggers die de BeursBits Optie Trader volgen, overigens geen onbekende speler. Want we hebben daar al verschillende trades op gedaan.

OXY is belangrijk, omdat Warren Buffett een gigantische koopjesjacht is gestart in het bedrijf en momenteel meer dan 118 miljoen aandelen bezit. Waarbij media zich nu openlijk afvragen of Buffett wellicht het hele bedrijf wilt kopen.

Binnen de energiesector, kijken wij dan ook heel erg naar de reactie op OXY. Gelet op de grote namen in het bedrijf en de interesse van veel beleggers in de sector, zien we OXY als een marktleider. Net zoals je naar Apple of Amazon zou kijken in de techsector.

De hedge tegen energie: Airliners

Nu kan je geen krant meer openslaan of er staat wel iets in over de grondstoffen- en energiecrisis. Waardoor je automatisch meer beleggers krijgt met interesse in de sector en er een ‘crowded trade’ kan ontstaan, waarin iedereen achter de energieaandelen aanholt.

Een goede hedge tegen energie? Dat is de luchtvaartsector. Even massale wereldwijde lockdowns daargelaten, speel je met luchtvaart in op rustiger vaarwater terwijl je met energie inspeelt op verdere escalatie.

Je ziet het hierboven ook heel duidelijk op de grafiek: op het moment dat energie ging stijgen, daalde de toeristische sector (Cruise, airliners en hotels) en zien we nu een omgekeerde beweging. Energie daalt in de afgelopen sessies, terwijl airliners het hoofd heel goed boven water houden.

Wat is olie waard?

Een goede vraag om nu af te stellen: wat is olie eigenlijk waard, als Rusland/Oekraine niet speelde? Dit is natuurlijk een vraag met geen antwoorden, maar vooral meningen. Hoe dan ook; waarschijnlijk is olie rond de $130 overdreven. En is een olieprijs onder de $60 ook weer teveel van het goede.

Waarschijnlijk zijn energiebedrijven het daarmee eens, want die kopen in recordtempo hun eigen aandelen in.

Zelfs nu veel van de bedrijven niveaus aantikken die we in een jaar tijd niet meer hebben gezien. Als je dan vervolgens de prijs van een mandje olieaandelen (gemeten in de XOP ETF) afzet tegen de olieprijs, krijg je een interessant plaatje.

Of je deze periode nu afzet tegen 2008, tegen 2012 of 2018; terwijl de olieprijs zelfde niveaus aantikt, blijven energie en olieaandelen toch echt achter.

Olie en metalen

Resumerend speel je met olie en metalen in – hoe vervelend dat ook is – op een verdere escalatie en hogere inflatie. Een long op olie of metalen kent overigens ook risico’s: nieuwe wereldwijde lockdowns kunnen roet in dit scenario gooien. Maar als we die situatie even buiten beschouwing laten;

  • Olie en metalen profiteren van meer onrust en supply chain disrupties
  • Maar zullen dalen als rust weer terugkeert.
  • Echter, zelfs als de olieprijs nu wat daalt, handelen veel oliebedrijven aan lagere waarderingen dan andere periodes waarin de olieprijs rond hetzelfde prijsniveau stond.
  • Wie wilt hedgen of inspeelt op een snelle deescalatie: airliners en hotels zijn een prima hedge (natuurlijk niet bij wereldwijde lockdowns, maar die laten we even buiten beschouwing).
  • Hou OXY in de gaten, als martkleider.

Onze voorkeur? Metalen zoals staalspelers en koper. Bijvoorbeeld besproken in het edelmetalen ebook.

Hele geconcentreerde en specifieke blootstelling aan energiespelers? Dan is het Enery & Resources rapport geschikt.

Energy Rapport

Voor het Energy Rapport kijken we iedere maand naar de beste kansen op energiegebied. In het bijzonder naar wat kleinere energiebedrijven. We zien namelijk keer op keer dat het eerst de largecaps zijn die profiteren van een trend. En dat beleggers de kleinere pareltjes pas veel later opvissen. Wij pikken die parels liever als eerst op.

Omdat we naast energiekansen ook veel small- en midcap kansen zien in het bredere grondstoffensegment, zijn we daarnaast het Resources Rapport gestart.

In tegenstelling tot het Energy Rapport, waar we specifiek kijken naar energie, kijken we voor het Resources Rapport veel breder: praktisch alle grondstofgerelateerde bedrijven kunnen aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan mijnbouwbedrijven of aan producenten van ruwe grondstoffen.

Wie abonneert op ons Energy Rapport, krijgt daarmee dus niet alleen toegang tot ons reguliere Energy Rapport, maar ook tot het Resources Rapport. Een heel veelzijdig pakket dus.

En als lid krijgt u niet alleen in één klap toegang tot ons volledige archief met tientallen energietips, maar ook:

  • Direct toegang tot onze modelportefeuilles.
  • Iedere maand maar liefst 2 (!) nieuwe rapporten: Energy + Resources.
  • Alerts zodra we posities verkopen.
  • Iedere week (!) een uitgebreide update van de portefeuille zodat u altijd op de hoogte bent van ontwikkelingen binnen de bedrijven die we volgen.


Teken vandaag nog in op ons Energy Rapport, dan kunt u meteen aan de slag met onze favoriete energiespelers van dit moment.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.