Nederland - 22 augustus 2022 - Aandelen

Energieaandelen, is er ruimte voor verdere stijgingen?

door STIJN

Het jaar is voor aandelen van energiebedrijven tot nu toe bijzonder sterk geweest. De S&P 500 XLE noteert 40 procent hoger ten opzichte van begin dit jaar. Daarmee is deze sector één van de best presterende op de aandelenmarkten. Maar hoe zullen deze aandelen presteren de komende kwartalen? Men verwacht in ieder geval nog meer rendement.

Beleggers en investeerders die sinds begin dit jaar in energieaandelen zitten, zijn hier wellicht niet rouwig om. Deze sector is namelijk één van de best presterende sectoren op de aandelenmarkten door de stijgende energieprijzen. De S&P 500 XLE noteert 40 procent hoger ten opzichte van begin dit jaar, een aardig rendement gezien de gewone S&P 500 op -11 procent staat.

Stewart Glickman, energieanalist bij CFRA Research, denkt dat we ons nog maar in het beginstadium bevinden van hoge energieprijzen. Met andere woorden, hij verwacht dat de prijzen voor olie en gas de komende kwartalen hoog zullen blijven noteren. Dat betekent ook dat olie- en gasbedrijven nog een lange tijd hier van zullen blijven profiteren met grote winsten tot gevolg.

We still think we are in the early stages of a longer-term period where crude oil and natural gas prices remain fairly high by historical standards.

Sterke resultaten

Hij benadrukt dat beleggers in energieaandelen de volatiliteit gewoon zijn geworden. Het grootste risico voor dit segment, is dat de recessie de vraag naar energie een klap geeft waardoor de prijzen zullen dalen. Maar recessies duren niet eeuwig dus dit zou slechts een tijdelijk probleem zijn. Van zodra de recessie gepasseerd is, zal de vraag naar energie opnieuw toenemen.

De sterke bedrijfsresultaten die energiebedrijven wisten te halen de afgelopen kwartalen zullen naar verwachting een vervolg kennen tijdens Q3 en Q4. Zolang de olie-, gas- en elektriciteitsprijzen aan de hoge kant blijven, kunnen deze bedrijven veel nettowinst draaien.

Bronnen: Ines Ferré – Yahoo Finance

Foto: Carol M. Highsmith’s America, Library of Congress collection – RawpixelCC0 1.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.