Macro Value - 14 december 2022 - Aandelen
door RAJA SPEET

Een mooie opzet voor winstgevende swing trades

Economen verwachten massaal een recessie, volgend jaar. Dat is best bijzonder. We zien dit terug in een grafiek die we vorige week kregen doorgestuurd. Die  moeten we toch even delen.

Hoe de markt wordt gemaakt

De markt wordt gemaakt door opinies: de een vindt de markt overgewaardeerd, de ander ondergewaardeerd, en zo ontstaan er uiteindelijk kopers en verkopers.

En op het moment dat alle neuzen in dezelfde richting staan, komen er bubbels of bodems. Want, als iedereen het er over eens is dat de markten enkel nog kunnen stijgen, is het einde nabij.

Omgekeerd: wanneer het einde van de wereld door iedereen wordt geaccepteerd, kan je er je handen wel voor in het vuur steken dat er een stevige rally zit aan te komen.

In dit geval kan je jezelf de vraag stellen: als iedereen een recessie verwacht, is die dan niet al volledig in de markt ingeprijsd?

Wat te kopen in een recessie?

Dat brengt ons bij het volgende:

Als je er vanuit gaat dat het allemaal wel mee zal vallen met die recessie, bijvoorbeeld, omdat er nog overal banentekort is en de werkloosheid op een record laagteniveau staat, is het tijd om eens te kijken naar wat kansen die nu ontstaan.

Wie ons langer volgt, weet dat we al tijden positief zijn op grondstoffen en energie. Dat blijft ook onze visie voor 2023, zeker nu China gaat heropenen.

Maar ook tech, wordt interessant. Daar is in de afgelopen tijd een stevige herwaardering geweest, waar zelfs de grootste technamen met 80% in waarde zijn gekelderd. Wat echt heel fors is.

Hogere marges voor technologie

Als je nu echter goed oplet, zie je wat interessants gebeuren: techbedrijven zijn massaal mensen aan het ontslaan. Daarmee het voorbeeld volgend van Elon Musk, die Twitter eigenlijk heeft geopenbaard als een groot ambtenarenapparaat waarin de absolute meerderheid simpelweg overbodig is.

En als je dan eens nadenkt dat personeel voor veel techbedrijven een van de grootste kostenposten zijn, kan je wel bedenken wat er met de marges gaat gebeuren als dat personeel massaal wordt ontslagen.  Hint… de marges gaan stijgen.

 

En als de marges stijgen, terwijl veel van de techaandelen nog rond hun bodemniveaus van dit jaar fluctueren, verwachten wij weer dat de interesse in tech zal toenemen.

Waarbij koersen zullen stijgen, in 2023.

Mooie swing trades

Nu zien wij dit vooral als een mooie swing trade, voor een paar weken tot paar maanden. Daarom nemen we dit soort posities ook in bij de Stock Trader.

Maar we willen toch even uitleggen, waarom we ineens positiever op tech zijn geworden, terwijl we begin dit jaar nog aangaven dat tech te duur stond en je beter energie kon kopen.

Nu staat tech nog steeds duur gewaardeerd, maar wel gebaseerd op de cijfers van dit jaar. Als de ontslagen zo doorgaan en de marges stijgen in 2023, kan er weer een herwaardering plaatsvinden. Deze keer niet omlaag, maar omhoog.

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.