VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 10 december 2020 - Aandelen

ECB verrast met tijdsdimensie

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag weten te verrassen door regelingen langer te laten doorlopen dan verwacht. Dit stelde marktanalist Bas van Geffen van Rabobank tegen ABM Financial News.

Qua volumes was het besluit redelijk in lijn met marktverwachtingen. Het PEPP werd met 500 miljard euro uitgebreid.

“Maar de verlenging van PEPP met 9 maanden tot maart 2022 en van TLTRO’s met 12 maanden tot juni 2022, zijn duidelijk wat langer dan de markt had verwacht”, aldus Van Geffen.

De verrassing zit hem donderdag dus in “de tijdsdimensie”, aldus de analist.

De verlenging van de PEPP betekent volgens Van Geffen dat “de dreiging” van de enveloppe nog voor een aanzienlijke tijd boven de markt blijft hangen, “en hiermee doet de ECB aan een soort impliciete yield curve control: ze geven geen targets af voor yields en spreads, maar zolang de enveloppe voor langere tijd nog op tafel ligt, zullen weinig marktspelers bereid zijn om de tolerantie van de ECB voor hogere yields te testen.”

De TLTRO is volgens de analist van Rabobank vooral meer van hetzelfde. “De verlenging van 12 maanden zorgt er met name voor dat liquiditeit niet in 2021 al uit het systeem vloeit.”

Daarnaast is de maximale leencapaciteit van banken iets verhoogd, concludeerde Van Geffen. Dat creëert iets meer ruimte voor Spaanse en Italiaanse partijen, aldus Rabobank.

Het grote vraagteken is volgens de bank een ‘nieuwe leendoelstelling’ om in aanmerking te komen voor de korting. Van Geffen hoopt hier meer over te horen tijdens de toelichting vanmiddag van voorzitter Christine Lagarde.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.