Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 26 december 2018 - Beursbrink

Duurdere kobalt slecht nieuws voor elektrische auto’s

door STIJN

Kobalt, een vrij zeldzame grondstof dat tegenwoordig voornamelijk veel wordt gebruikt voor de productie van lithium-ion batterijen. Zestig procent van de hele wereldvoorraad zit in Congolese grond en dat doet een belletje rinkelen bij de Congolese overheid. Om er meer geld op te verdienen, hebben ze beslist de belastingen op het delven van de grondstof te verhogen.

Kobalt is een grondstof dat al enige tijd een zeer belangrijk onderdeel uitmaakt van lithium-ion batterijen. En gezien de opmars van elektrische voertuigen die gebruik maken van dergelijke batterijen, kan je wel stellen dat kobalt een vrij belangrijke grondstof is op dit moment.

Daar zijn ze in Congo ook steeds meer en meer bewust van. Daar zit namelijk 60 procent van de globale voorraad in de grond en wordt er massaal kobalt gemijnd. De manier waarop kobalt uit de grond wordt gehaald, is alles behalve ‘zuiver’. Er heerst veel corruptie en geweld in de regio en de arbeiders werken er vaak onder schrijnende omstandigheden.

Belastingen

De Congolese regering wil extra verdienen op het delven van kobalt, ze heeft dan ook beslist om de belastingen te verhogen van 3,5 naar 10 procent. Dat gaat uiteraard niet zonder gevolgen en is vooral voor China een streep door de rekening omdat zij voornamelijk Congolese kobalt gebruiken voor de batterijen van hun elektrische voertuigen.

De belastingverhoging kan ook een invloed gaan hebben op de kobaltprijs waardoor niet alleen China hier last van zal ondervinden, maar ook Amerika. Maar langs de andere kant, de prijs voor lithiumbatterijen zijn de afgelopen maanden fors aan het dalen omwille van overproductie.

In dit opzicht zou de duurdere kobalt een reddingsboei kunnen zijn voor deze dalende prijzen en kan de neerwaartse trend een halt worden toegeroepen. Het is koffiedik kijken wat de gevolgen van de Congolese belastingverhoging zullen zijn voor de lithium- en kobaltprijzen.

Bekijk ook beleggen in kobalt

Bronnen: Autofans.be

Foto: RVWithTito – Flickr – CC BY 2.0

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel