Nederland - 1 september 2022 - Energie

Duitse voorwaartse energieprijs torenhoog: +2.600% sinds 2021

door SVEN VAN GASSE

Europa zit middenin een enorme energiecrisis. Duitsland, dat afhankelijker is van Russisch gas, zit het meeste in de problemen. De energieprijzen in het land swingen daarom de pan uit. De Duitse energieprijs zou volgend jaar door de kaap van €1 000 per megawattuur (MWh) kunnen knallen. Sinds 2021 ging de prijs tot 2.600% hoger.

De futuresmarkt voor Duitse energie voor volgend jaar staan op €850 per MWh. Deze contracten liggen dus een jaar in de toekomst. Het is daarom niet zeker of de prijs op dat moment ook effectief €850 zal zijn. De markt anticipeert hier op dit moment wel op.

Op een bepaald moment noteerde deze zelfs boven de €1 400. Nog eens: het is niet zeker dat de prijs zo hoog zal zijn, maar de kans zit er wel zeker in. De volgende grafiek toont de forse stijging van de prijzen aan. Ook al zijn ze nu wat gedaald, deze noteert met €850 nog steeds op een torenhoog niveau.

Niet alleen Duitsland lijdt onder de hoge energieprijzen. Op het hele continent noteren de elektriciteitsprijzen op recordhoogtes. Dit kan je in dit artikel teruglezen.

Flinke daling in afgelopen dagen

De toekomstige energieprijs staat flink hoger. Toch is deze in de afgelopen dagen ook flink gedaald.  Wat de exacte reden is kan je je afvragen, zo ook financieel journalist Holger Zschaepitz:

De Duitse toekomstige energieprijs is bijna gehalveerd in twee dagen. Dat roept de vraag op wie de elektriciteitmarkt opereert. Is het puur speculatie? Of reflecteren deze prijzen werkelijke schaarste?

We zien een goede kans dat de koersen paniek in de markt reflecteren. Paniek in de zin dat partijen deze voorwaartse energiecontracten kopen om een zekere prijs te hebben. De daling kan dan te maken hebben met een afkoeling van deze paniek. Waarschijnlijk door de woorden van Europees president Ursula von der Leyen:

De torenhoge elektriciteitsprijzen leggen de beperkingen van ons huidige marktontwerp bloot. Het is ontwikkeld voor verschillende omstandigheden. Daarom werken we nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt.

Energieaandelen zijn de trade van het moment

Waar er verliezers zijn, zijn er uiteraard ook winnaars. Op de aandelenmarkten zijn energieaandelen zowat de enige aandelen die het dit jaar goed gedaan hebben. Nadat olie vorig jaar uit de gratie leek te vallen, zijn deze nu volledig terug van weggeweest.

Shell en Chevron noteren bijvoorbeeld beide aan een winst van meer dan 30%. De S&P 500 en de Nasdaq noteren dan weer aan een verlies van respectievelijk 17,50% en 25%.

Ook sterbelegger Warren Buffett gelooft dat de energie- en grondstoffen prijzen nog een tijdje hoog zullen blijven. Berkshire Hathaway kocht dit jaar systematisch aandelen van energiebedrijf Occidental Petroleum. Buffett bezit nu meer dan 20% van het bedrijf.

Niet alleen Buffett richt zich op energieaandelen. Stanley Druckenmiller heeft bijvoorbeeld ook energieaandelen in het vizier.

Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.