Nederland - 27 augustus 2022 - Energie

Grafiek: de pijnlijke Europese energiecrisis in kaart gebracht

door SVEN VAN GASSE

Door de oorlog in Oekraïne zijn een hele hoop goederen een stuk duurder geworden. De Europese markt wordt echter het hardst geraakt. Op de Europese energiemarkt is de situatie het ergst en mogelijk zelfs onhoudbaar.

Javier Blas, columnist bij Bloomberg, postte de volgende foto op zijn Twitteraccount. De grafiek geeft de elektriciteitsprijzen in Europa weer. In verschillende landen breken de prijzen record na record. De Scandinavische landen zitten rond de €400 per megawattuur (MWh) terwijl Duitsland op €600 zit.

Ter vergelijking: voor 2020 werd alles boven €75-€100 als duur beschouwd.

Noordse landen overschrijden €400

Onlangs hebben de Noordse landen de kaap van €400 per MWh zelfs doorbroken. Dit is ongezien en zet een enorme druk op het bedrijfsleven en de gezinnen.

Om alles in perspectief te zetten is het handig om de gemiddelde elektriciteitsprijs te weten van de afgelopen jaren. In de Noordse landen bedroeg deze in de periode van 1996-2021 €32 per MWh, zoals de grafiek illustreert. De huidige prijs is dus meer dan 12 keer het historische gemiddelde.

Nu is het zomer en wordt er doorgaans minder elektriciteit verbruikt. Binnenkort staat de winter echter voor de deur. Het wordt vroeger donker dus steken mensen meer licht aan, verwarmen hun huizen weer, … Economen vrezen daardoor dat we mogelijk het ergste van de Europese energiecrisis nog niet gezien hebben.

Bron: Twitter
Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.