Nederland - 8 oktober 2018 - Europa

Duitse industrie geen reden tot zorg

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De krimp van de Duitse industriële productie stelt teleur, maar onder de oppervlakte zijn er lichtpuntjes, waardoor er nog geen reden lijkt tot zorgen over Duitsland. Dat stelde econoom Carsten Brzeski van ING maandag in een rapport.

De Duitse industrie bleef in augustus vertragen, voor de derde maand op rij, met een productiekrimp van 0,3 procent in augustus. In juli was er ook al een daling van 1,3 procent. Bemoedigend is dat de productie van consumptiegoederen en halffabrikaten in augustus wel steeg, merkte Brzeski op.

De omzet van kapitaalgoederen daalde verder en de activiteit in de bouw daalde met 1,8 procent ten opzichte van augustus, door de zomervakantieperiode.

De Duitse industrie zit in een periode van deflatie, met een dalende productie in de eerste acht maanden van het jaar, lagere orders en oplopende voorraden. Desondanks blijven de orderboeken goed gevuld. Problemen in de auto-industrie in de zomermaanden lijken een tijdelijk gevolg van de scherpere milieueisen, merkte de Duitse minister van economische zaken op.

Brzeski verwees naar het adagium dat een periode van economisch herstel niet van ouderdom sterft.

De econoom erkent dat Duitsland te weinig structureel hervormt, maar tegelijk vormen positieve elementen zoals een sterke arbeidsmarkt, lage rente en zwakke euro samen het best denkbare stimuleringspakket voor de Duitse economie. Met de groeiende kredietverlening aan grote bedrijven en een hoge benuttingsgraad van de capaciteit ziet Brzeski daarom voorlopig zeer weinig reden voor zorg over de Duitse economie.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.