Nederland - 15 november 2022 - Beursbrink
door STIJN

Chinese retail en industrie data van oktober stellen teleur

De Chinese data inzake retail en industrie voor de maand oktober wisten de verwachtingen niet in te lossen. De detailhandelverkopen daalden met 0,5 procent in vergelijking met oktober vorig jaar. De industriële productie nam met 5 procent toe, dat is lichtjes minder dan de voorspelde 5,2 procent.

In China loopt het economisch minder goed dan men had voorspeld. Analisten van Reuters dachten dat de detailhandelverkopen met 1 procent zouden toenemen ten opzichte van oktober vorig jaar. Maar in werkelijkheid daalde dit cijfer met 0,5 procent. Ook de industriële productie stelde lichtjes teleur met een stijging van 5 procent in plaats van 5,2 procent.

Investeringen in vastgoed daalde ook in de maand oktober maar investeringen in infrastructuur gingen met 8,7 procent lichtjes omhoog. Het werkloosheidscijfers bleef stabiel op 5,5 procent. De daling van de detailhandelverkopen sleurde de totale groei voor dit jaar naar amper 0,6 procent, een bijzonder laag cijfer voor de Chinese economie.

Tragere economie

De verkoop van voertuigen hield stand met een toename van 3,9 procent. De onlineverkopen van fysieke goederen steeg dan weer met 22 procent, dit omsloeg overigens een kwart van de detailhandelverkopen. Fu Linghui, woordvoerder van NBS, benadrukt dat de Chinese economie lichtjes aan het vertragen is. Dat heeft deels te maken met de tragere wereldeconomie.

Ook de export daalde in oktober voor het eerst sinds mei 2020 terwijl het productieprijsindexcijfer voor het eerst daalde in twee jaar tijd. De kerninflatie bleef onveranderd t.o.v. de maand september, namelijk 0,6 procent. De economische vertraging kan helpen elders ter wereld de inflatie af te koelen.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Fuangg’s photos – FlickrCC BY-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.