Europa - 16 februari 2021 - Aandelen

DSM koploper op groen Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Kort na elf uur won de AEX 0,4 procent op 688,00 punten.

“Op veel financiële markten heerst op dit moment een ongekend sterk optimisme. De angst om de boot te missen is daarom groot”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Een belangrijke reden voor het optimisme is volgens Wiersma het vooruitzicht dat economieën later dit jaar weer open kunnen, als het tempo van vaccineren op stoom komt. “De verwachting is dat de bergen aan opgepot spaargeld dan massaal worden besteed en bedrijfswinsten dus flink zullen stijgen.”

ING waarschuwt daarbij wel voor een snel oplopende rente. “Zolang de snelheid waarmee de rentes oplopen niet heel hoog is, hoeft dit geen probleem te zijn voor de aandelenbeurzen. Maar als de rente stijgt in het tempo dat we de laatste paar dagen hebben gezien, kan het wel eens voor problemen gaan zorgen”, aldus Wiersma.

Volgens analisten van SEB staan ook de Amerikaanse beurzen een hogere opening te wachten, nadat Wall Street maandag de deuren gesloten hield in verband met President’s Day.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx merkte op dat de VIX-index inmiddels onder een stand van 20 punten is gezakt. “Dit geeft aan dat de markten in een wat rustiger vaarwater terechtkomen en de angst onder beleggers langzaam wegzakt”, aldus Blekemolen.

“De afnemende angst op de beurzen heeft grotendeels te maken met de uitrol van vaccins, de voorzichtige heropening van de Amerikaanse economie en de verwachtingen van meer stimuleringsmaatregelen door de overheid. De positieve verwachtingen zijn ook terug te zien in stijgende rentes, oplopende inflatieverwachtingen en hogere olieprijzen.”

“De zeer strenge winter in de Verenigde Staten heeft in Texas en Mexico gezorgd voor stroomstoringen en heeft ook een impact op de olieproductie”, aldus analisten van SEB. Mede hierdoor stegen de olieprijzen tot de hoogste niveaus in meer dan een jaar, zo merkte SEB op.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel, zoals al dagen het geval is, op 1,2155.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Empire State index uit de VS. De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment verbeterde in februari onverwachts. De ZEW-verwachtingsindex steeg van 61,8 in januari naar 71,2 deze maand. Er werd een stand van 59,8 voorzien.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging DSM aan kop met een winst van 2,8 procent na een positief ontvangen cijferrapportage. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel voor DSM te verhogen van 152,00 naar 160,00 euro bij een onveranderd koopadvies. Analist Fernand de Boer bleek te spreken over de veel beter dan voorziene omzetgroei in het vierde kwartaal, waardoor de jaaromzet bij de tak Nutrition met 6 procent autonoom steeg. “Dat is een aardige prestatie in het uitdagende coronajaar 2020”, aldus De Boer.

Royal Dutch Shell klom daarnaast 0,3 procent, na al een stijging van maar liefst 6 procent op maandag. Prosus en Galapagos noteerden onderaan met verliezen van meer dan een procent.

In de Midkap wonnen de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore 2,6 tot 3,1 procent. TKH won 4,2 procent en Basic-Fit 2,1 procent. Signify verloor 0,6 procent.

In de AScX won bouwer Heijmans 3,1 procent en B&S Group 5,5 procent. Sectorgenoot BAM klom 0,9 procent. BAM en Heijmans wonnen maandag al 9 tot 13 procent in de nasleep van de positief ontvangen cijfers van Heijmans vrijdag. BAM komt later deze week met cijfers.

Het lokaal genoteerde Alumexx won 8,7 procent en DGB steeg met 9,3 procent. De lege huls Lavide koerste 25,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.