Nederland - 10 maart 2022 - Beursbrink

Olie duikt 12 procent naar beneden

door STIJN

Hoe hard de olieprijzen waren gestegen de afgelopen dagen, zo hard gingen ze woensdag bijna onderuit. De WTI crude en Brent crude daalden met 12 procent op basis van een gerucht dat Oekraïne bereid zou zijn te willen ingaan op enkele Russische eisen. Dit zou de kans op een oplossing voor het conflict vergroten en dus druk van de oliemarkt wegnemen.

Woensdagmiddag noteerde de WTI crude op een bepaald moment aan 126 dollar. Daarmee was de prijs al gestegen met 4,5 procent in de voormiddag. Maar plotsklaps daalde de WTI crude met 12 procent naar 108 dollar. De daling werd veroorzaakt door berichten over een mogelijke vooruitgang inzake het conflict tussen Rusland en Oekraïne waarbij deze laatste misschien toegevingen wil doen.

Dit zou kunnen wijzen op een de-escalatie van de oorlog, maar de Russische eisen zijn zeer hoog en een doorbraak lijkt eerder niet meteen voor morgen te zijn. Elke vooruitgang wordt echter gevierd, wat meteen ook duidelijk was op de aandelenmarkten. Zowel de Europese als Amerikaanse beurzen beleefden een topdag met indexen die de handelsdag donkergroen afsloten.

‘Absurd’

John Kilduff, partnet bij Again Capital, is van mening dat een olieprijs rond de 130 dollar momenteel absurd is. Zulke prijs gaat uit van het allerslechtste scenario, namelijk dat het Westen volledig stopt met de import van Russische olie, dat de OPEC+ niet wil wijken van hun productiebeleid en dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland verder escaleert.

That $130 price point was factoring in the absolute siege mentality in the oil market, where we were staring down potentially losing all Russian output, OPEC not budging and the Ukraine situation just worsening. Now we’ve reversed all of that, seemingly, to a degree at least. I don’t want to get ahead of myself.

De daling van de olieprijzen is ook te danken aan de bereidheid van Irak en de Verenigde Arabische Emiraten om meer olie te produceren indien de OPEC+ dit toelaat. Daarenboven is bijna de hele wereld aan het samenwerken om de stijgende olieprijzen te tackelen en in te tomen.

Bronnen: Yun Li – CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.