Europa - 12 maart 2020

Dow Jones daalt 10 procent

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 9,5 procent tot 2.480,72 punten, de Dow Jones index verloor 10,0 procent op 21.200,76 punten en de Nasdaq sloot 9,4 procent lager op 7.201,80 punten.

Amerikaanse aandelenmarkten hadden het ook donderdag zwaar te voortduren. Het Amerikaans reisverbod zorgde er voor dat de zorgen over de economische impact van het coronavirus toenamen. Wel veerde markt halverwege de handelsdag fors op nadat de Fed bekend maakte dat er nog meer liquiditeit in de markt gepompt gaat worden. De opleving was echter van korte duur.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het vliegverkeer vanuit Europa naar de VS voor dertig dagen vrijwel geheel stilgelegd, met ingang van vrijdag. Dit leidde tot hernieuwde speculatie over de mate waarin bedrijven zullen worden geraakt door de coronapandemie.

De toespraak van de president bevatte ook plannen voor economische stimulering en financiële steun voor mensen die ziek worden, in quarantaine zijn geplaatst of zorgen voor anderen in verband met het coronavirus. Er komen goedkope noodleningen voor bedrijven en sommige mensen en bedrijven mogen hun belastingen later betalen.

“Beleggers waren teleurgesteld dat Trump niet duidelijk uiteen heeft gezet hoe hij van plan is het economisch stimuleringspakket uit te rollen”, aldus Takeo Kamai van CLSA Securities Japan Co.

Portefeuillebeheerder Daryl Liew gaf aan dat markten negatief reageerden op ‘drastische inperkingsstrategieën. “De economische activiteit en bedrijfsactiviteiten zullen waarschijnlijk geschaad worden.”

De New York Fed zal nog meer liquiditeit in de markt pompen. Dit maakte de lokale centrale bank donderdag bekend. Woensdag verhoogde de Fed al de bedragen en de looptijden, en deed dit donderdag nog eens.

Vandaag zei de centrale bank 500 miljard dollar beschikbaar te stellen voor een periode van drie maanden, zowel op donderdag als vrijdag. En daarnaast komt er voor de rest van de maand nog eens wekelijks een bedrag van 500 miljard dollar beschikbaar voor periodes van een of drie maanden.

De interventies van de Fed komen doordat marktpartijen zich de afgelopen dagen zorgen hebben gemaakt over de verhandelbaarheid van de treasuries.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,48 dollar lager, of 4,5 procent, op 31,50 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1177. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1314 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1274 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Vliegtuigbouwer Boeing deed het woensdag bijzonder slecht. Het aandeel verloor gisteren al 18 procent en ging donderdag nog eens 18,1 procent onderuit. Het bedrijf nam stappen om zijn liquiditeit veilig te stellen en dat alarmeerde beleggers.

United Airlines leverde 24,9 procent in en Delta Air Lines 21,0 procent.

Olieconcern ExxonMobil verloor 11,4 procent, Chevron dik 8,0 procent.

Royal Caribbian Cruises en Norwegian Cruise Line behoorden tot de grootste dalers met verliezen van 31,8 tot 35,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.