Macro Value - 7 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Deze drie factoren zullen de markten in 2023 aandrijven

De grote vraag die beleggers bezighoudt is of de Verenigde Staten dit jaar al dan niet in een recessie terechtkomt. Een grote groep economen denkt van wel maar een even grote groep economen denkt van niet. Het scenario dat zich uiteindelijk zal voltrekken hangt af van enkele belangrijke drijvers.

Er zijn 3 grote factoren die de gezondheid van de Amerikaanse economie zullen bepalen: de sterkte van de arbeidsmarkt, de Amerikaanse consument en de Federal Reserve.

Zal de arbeidsmarkt afkoelen?

De Amerikaanse arbeidsmarkt is zeer krap met een werkloosheidscijfer van slechts 3,7% in november. Er zijn ongeveer 1,7 jobs beschikbaar voor elke werkzoekende.

Dit gebeurt allemaal terwijl de Federal Reserve actief probeert de arbeidsmarkt af te koelen. Beleidsmakers vrezen dat een aanhoudende loongroei in een krappe arbeidsmarkt de torenhoge inflatie hoog zal houden.

Als de Federal Reserve haar gewenste inflatiedoelstelling van 2% wil bereiken, zal de arbeidsmarkt een klap moeten krijgen. Volgens voorspellingen van de centrale bank zou de werkloosheid moeten stijgen tot ongeveer 4,6%.

De centrale bank zal de economie waarschijnlijk onder druk blijven zetten door pijnlijke renteverhogingen door te voeren tot het zover is.

Blijven de Amerikaanse consumenten geld spenderen?

Amerikaanse consumenten hielden vorig jaar de economie recht. Zelfs toen de rente steeg en de groei afnam, blijven zij winkelen. Bank of America CEO Brian Moynihan vertelde dat de aanhoudende kracht van de Amerikaanse consument bijna eigenhandig een recessie afhoudt.

Maar de zwakker dan verwachte detailhandelsverkopen in november deden het marktsentiment vorige maand dalen. Deze verhoogden de kans dat de strenge renteverhogingen van de Fed de economie in een recessie zouden storten.

Het beschikbare inkomen daalde van het voorjaar van 2021 tot de zomer van 2022 omdat de inflatie sneller steeg dan de lonen en het spaargeld opdroogde. Terwijl de Amerikaanse bankrekeningen nog steeds vrij robuust zijn, lenen consumenten meer. In het derde kwartaal van 2022 stegen de creditcardsaldi met 15% op jaarbasis. Dat is de grootste jaarlijkse stijging sinds de New York Fed de gegevens in 2004 begon bij te houden.

Komt er een Fed pivot?

Dit is de belangrijkste vraag voor elke belegger. Het antwoord zal niet enkel helpen bepalen wat er dit jaar met de markten gebeurt, maar ook of de economie in een recessie terechtkomt.

In de notulen van de Fed-vergadering van december hebben de functionarissen van de centrale bank het voor beleggers duidelijk gemaakt. Geen enkele beleidsmaker verwacht dat renteverlagingen in 2023 gepast zouden zijn.

En hoewel de functionarissen zich verheugden over betere inflatieverslagen in de afgelopen maanden, benadrukten zij dat er aanzienlijk meer bewijs van vooruitgang nodig was en zeiden zij dat de inflatie nog steeds onaanvaardbaar hoog was.

Dus terwijl renteverlagingen dit jaar van de baan zijn, zou de centrale bank wel kunnen kiezen voor meer kleine verhogingen, of zelfs helemaal geen in de loop van het jaar. Dat zou een welkome opluchting zijn voor beleggers na 4 verhogingen van driekwart procentpunt vorig jaar.

Bron: CNN
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.