Nederland - 11 april 2022 - Economie

Huizenbouwers als bescherming tegen een recessie

door SVEN VAN GASSE

Steeds meer beleggers en banken houden zich klaar voor een op handen zijnde recessie. Een recessie is slecht voor de transportsector. Het is slecht voor de industriële sector. Het is slecht voor de banken. En het is al helemaal slecht voor de huizensector. Wij denken daar net wat anders over. En hebben vooral interesse in de homebuilders categorie.

De enorme afstraffing bij huizenbouwers, zien we als een hele mooie en contraire koopkans. Dat is ook de reden dat we recent meerdere posities in huizenbouwers hebben ingenomen voor onze Stock Trader. Let wel op dat dit geen trade is voor een paar dagen, maar eerder een trade voor het komend kwartaal / komend halfjaar.

Aankomende recessie

Er zijn steeds meer banken die een recessie verwachten. Deutsche Bank is een van de laatste die zich bij het recessie-kamp aansluit:

Op de grafieken zien we dat de huidige groeiverwachting flink is gedaald ten opzichte van december. Deutsche verwacht dat Amerika in de komende twee jaar in een recessie zal belanden en Europa zal volgen met een groeirecessie.

Huizenbouwers afgestraft

Beleggers sorteren nu vast voor op de economische onheil die komen gaat. We zien op de koersborden heel duidelijk dat verschillende sectoren flinke tikken krijgen. Wat opvalt is dat de huizensector hier koploper is. In 2022 ging er al 28 procent van waarde verloren, terwijl andere sectoren rond de 4 procent inleveren.

3 belangrijke elementen

Beleggers die in blinde paniek huizenbouwers verkopen, vergeten echter 3 dingen.

  1. De recessie die nu ontstaat, ontstaat niet vanwege een tekort aan vraag. Er is vraag genoeg, maar weinig aanbod.
  2. Hoge inflatie zal huizen duurder maken, maar dat neemt niet weg dat er noodzaak is aan huizen.
  3. Er zijn veel te weinig huizen gebouwd. Niet alleen in de lage landen, maar ook in landen waar het over grote (grote!) aantallen gaat.

De cijfers liegen er dus niet om. In het afgelopen decennium zijn er nog nooit zo weinig woningen gebouwd (sinds de jaren ’30).

Hier ontplooit zich hetzelfde scenario als wat wij in 2020 hebben aangeven voor grondstoffen en energie. Toen iedereen moord en brand schreeuwde over de noodzaak van groene stroom en $12 olie, werden bodems geplaatst in energie- en olieaandelen. Vandaag de dag is het een grote recessieschrik, waarbij huizenbouwers de gebeten hond zijn. Terwijl zelfs een uilskuiken wel kan becijferen dat het tekort dat nu ontstaat, zich zal vertalen in meer vraag naar huizenbouwers.

Wij raden beleggers daarom aan om huizenbouwers op hun radar te zetten. Dit is voor ons één van de meest interessante traders voor het komende halfjaar.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.