VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 8 september 2019 - Beursbrink

Deze drie factoren zijn belangrijk voor olie in 2020

door STIJN

De prijs van olie is zeer onderhevig aan verschillende factoren. Door de jaren heen zijn zaken zoals vraag en aanbod, geopolitieke spanningen, oorlogen en zelfs individuele economieën bepalend geweest voor de evolutie van de olieprijs. De afgelopen jaren zijn vooral de groei van de wereldeconomie, de inspanningen van de OPEC en de handelsoorlog belangrijk geweest, maar wat voor 2020?

De olieprijzen hebben het de afgelopen jaren behoorlijk moeilijk gehad, sinds midden 2014 zit de oliemarkt eigenlijk in een woelige periode. We gingen toen van 115 dollar per vat in 2014 naar 27 dollar per vat in 2016. Sindsdien is het in grote lijnen alleen maar beter gegaan, maar de olieprijzen bewegen nu voornamelijk in een horizontaal kanaal van de 50 en 75 dollar.

We weten wat toen de bepalende factoren waren voor deze bewegingen, maar hoe zit dit voor de komende jaren? Bjørnar Tonhaugen, hoofdonderzoeker bij Rystad Energy, heeft hier zijn hoofd over gebogen en is van mening dat er drie factoren zullen zijn die de prijzen van olie gaan beïnvloeden. Geen globale recessie, aanhoudende OPEC-inspanningen en de IMO 2020 regels.

Markets can balance with an extension of OPEC cuts through 2020, as we believe the IMO 2020 regulations will create more demand for crude oil. Moreover, the global economy needs to avoid a sharp slowdown and oil demand recover to more normal growth rates of between 1 million and 1.2 million barrels per day.

Volgens het Oil Market Balances Report kunnen de olieprijzen in balans geraken volgend jaar, zelfs aan de huidige prijsniveaus. Dat is echter enkel mogelijk als de wereldeconomie niet verder achteruit gaat, een daling in de vraag naar olie kan opnieuw zorgen voor neerwaartse druk.

De OPEC zal naar alle waarschijnlijkheid hun inspanningen blijven verderzetten om het aanbod langs hun zijde in toom te houden. Rystad Energy verwacht ook dat andere olieproducerende landen minder zullen produceren in 2020, zelfs de Verenigde Staten van Amerika.

Bronnen: Oilprice

Foto: Paul Lowrey – Flickr – CC BY 2.0

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.