Nederland - 9 januari 2020 - Beursbrink

Olieprijzen corrigeren na verzachtende woorden Trump

door STIJN

Vlak na de dood van generaal Soleimani en de Iraanse vergeldingsactie kregen de olieprijzen een flinke duw in de rug. De tumult en risico’s drijven de olieprijzen verder op maar die stijging is van korte duur. Amerikaans president Trump zei woensdag dat de Verenigde Staten geen verdere militaire ingrepen zullen plegen tegen Iran, enkel economische sancties voorlopig.

Twijfel, onzekerheid en conflict in het Midden-Oosten, allemaal gunstig voor de olieprijzen. Dat bleek na de Amerikaanse drone-aanval op generaal Soleimani en de Iraanse vergeldingsactie op twee Amerikaanse basissen. Kort na de militaire acties gingen de olieprijzen flink omhoog.

Gisteren werd duidelijk dat de Iraanse vergeldingsactie enkel symbolisch was. Eerst werd gedacht dat er tientallen Amerikaanse slachtoffers waren gevallen tijdens de aanvallen, maar dat blijkt niet waar te zijn. Er is enkel materiële schade aan gebouwen en dat was ook de bedoeling van Iran.

Na de Iraanse aanval sprak president Donald Trump het publiek toe en zei dat er geen verdere militaire acties genomen zullen worden tegen Iran. Er zullen enkel economische sancties worden opgelegd. De escalatie lijkt dus niet op te lopen en de spanningen nemen in ieder geval af.

Daling

De berichtgeving en de afgenomen spanningen hebben een duidelijke invloed op de oliemarkt. Zowel Brent als WTI daalden respectievelijk naar 66 en 59 dollar per vat. Een forse daling gezien Brent enkele dagen geleden nog aan 71,50 dollar per vat noteerde vlak na de aanvallen.

Het is nu natuurlijk de vraag wat er gaat gebeuren de komende weken. Komen er nog acties van Iran of laten beide partijen het zoals het nu is. Marktkenners denken eerder dat Iran zal reageren op de Amerikaanse sancties maar op welke manier, is nog één groot vraagteken.

Bronnen: Oilprice

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.