Nederland - 4 april 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak licht hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten, nadat de verliezen van vanochtend werden ingelopen. De AEX index steeg 0,1 procent tot 514,05 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus sprak van een saaie handelsdag, waarbij ook de omzetten laag waren. De enige uitschieter in Amsterdam was volgens Springorum Galapagos, dat drie nieuwe fase 2 studies aankondigde.

Verder heeft de markt het vizier met name gericht op vrijdag, wanneer het Amerikaans banenrapport staat geagendeerd. Daarnaast kijkt de markt uit naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping donderdag en vrijdag. Volgens Springorum zullen de gesprekken zich met name achter gesloten deuren afspelen. Indien er negatief nieuws naar buiten komt, dan zal de markt onder druk komen, maar vooralsnog is daar volgens de beleggingsadviseur geen sprake van.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari op maandbasis met 0,7 procent zijn gestegen, tegenover een stijging van 0,1 procent een maand eerder. Op jaarbasis was er in februari sprake van een stijging met 1,8 procent.

De inflatie in de landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is in februari met 2,5 procent op jaarbasis gestegen, tegen 2,3 procent in januari.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het handelstekort van de Verenigde Staten is gedaald met 4,6 miljard dollar, van 48,2 miljard dollar in januari naar 43,6 miljard dollar in februari.

Het bedrijfsklimaat in de Amerikaanse stad New York verbeterde in maart sterk ten opzichte van een maand eerder. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid steeg van 51,3 in februari naar 56,5 in maart.

Tot slot werd bekend dat de fabrieksorders in de Verenigde Staten in februari conform de verwachting zijn gestegen met 1,0 procent. De orders duurzame goederen stegen in februari met 1,8 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent tot 50,89 dollar, terwijl een [MAAND]-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 53,98 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0666. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0654 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0673 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,9 procent. Galapagos start enkele nieuwe patiëntenstudies met filgotinib. Het betreft drie nieuwe Fase 2 patiëntenstudies met de selectieve JAK1-remmer filgotinib.

ArcelorMittal en Aalberts waren met winsten van respectievelijk 1,1 en 0,8 procent een sterke tweede en derde.

Analisten van Redburn startten weer met het volgen van Ahold Delhaize met een verkoopadvies. Analist James Tracey waarschuwde voor toenemende concurrentie en het gevolg van te lage investeringen door de Zaanse grootgrutter. Het aandeel verloor 1,7 procent en was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen.

Royal Dutch Shell sloot via onderdeel Shell Western LNG een samenwerkingsovereenkomst met het Russische Sovcomflot voor de levering van vloeibaar aardgas LNG aan Aframax olietankers. Financiële details werden niet vrij te geven. Het aandeel noteerde een winst van 0,7 procent.

In de Midkap stonden de halfgeleiders onder druk. ASM International zakte 1,0 procent en BE Semiconductor Industries verloor 1,3 procent. De koersdaling van ASMI zou komen door een rapport van researchbureau Gartner. Toch zei analist Edwin de Jong van NIBC dat, ondanks het gemelde verlies van marktaandeel voor de nieuwe technologie ALD, het rapport geen tegenvaller is. De Jong handhaafde dan ook zijn koopaanbeveling voor ASMI en verhoogde zijn omzettaxatie voor ALD voor dit jaar.

Arcadis was met een winst van 1,6 procent de sterkste stijger van de Midkapfondsen, gevolgd door IMCD en Fugro met winsten van achtereenvolgens 1,2 en 1,0 procent. Air France-KLM was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler van de Midkappers.

Aperam rondde de verkoop van een fabriek voor roestvrijstalen buizen in het Franse Ancerville en een distributiecentrum in Annecy aan Mutares af. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

Van de kleinere fondsen waren Probiodrug en ForFarmers met winsten van 0,9 procent de sterkste stijgers, gevolgd door Accell, dat 0,6 procent steeg.

Talpa Holding kocht opnieuw aandelen Telegraaf Media Groep en vergrootte daarmee het belang in het mediabedrijf. Talpa kocht 794.296 aandelen TMG tegen een gemiddelde prijs van net geen 6,50 euro. Met deze aankopen komt het belang van Talpa in TMG uit op 28,70 procent. Het aandeel zakte dinsdag 0,2 procent.

De lokale fondsen op het Damrak kregen gezelschap van het aandeel VEON, dat dinsdag in Amsterdam een notering kreeg. De openingskoers was 3,88 euro. VEON is het voormalige Russische telecombedrijf VimpelCom, dat zich nu meer wil richten op internetplatforms. VEON noteerde ten opzichte van de openingskoers 9,0 procent hoger.

De orderinstroom van TIE Kinetix bedroeg in maart ruim 1,2 miljoen euro, bestaande uit zowel opdrachten voor nieuwe klanten als de verlenging van contracten met bestaande klanten. TIE Kinetix ging met 1,0 procent omhoog.

MDxHealth sloot een overeenkomst met de Universiteit van Gent om gezamenlijk te werken aan de bestrijding van kanker. Er werden geen financiële details te verstrekt. MDxHealth tekende een exclusieve deal met de Gentse universiteit voor het gebruik van beeldtechnologie voor biomarkers voor urologische vormen van kanker. In een separate overeenkomst kwam MDxHealth ook overeen de gelicentieerde technologie van de Universiteit te mogen verspreiden via zijn huidige en toekomstige producten. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.357,43 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.