Nederland - 15 februari 2022 - Aandelen

Globale verkoop van halfgeleiders vorig jaar voor het eerst boven 500 miljard dollar

door STIJN

Het is wellicht geen verrassing maar het jaar 2021 was uitstekend voor halfgeleiders, alleszins voor chipsontwikkelaars en -fabrikanten. Voor het eerst steeg de wereldwijd verkoop van chips boven het half biljoen dollar. Dat is een stijging van maar liefst 26,2 procent ten opzichte van het jaar 2020. Marktkenners verwachten nog meer verkopen de komende jaren.

Een mijlpaal voor de halfgeleiderindustrie. In 2021 bedroeg de wereldwijde verkoop namelijk voor het eerst allertijden meer dan een half biljoen dollar. Meer concreet werd er voor 555,9 miljard dollar aan halfgeleiders verkocht, een stijging van 26,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

John Neuffer, SIA president en CEO, benadrukt dat dit uiteraard te maken heeft met het chiptekort. Fabrikanten waren genoodzaakt hun productiecapaciteiten te verhogen omdat de vraag ontzettend hoog was. Hij verwacht dat deze trend de komend jaren zal blijven aanhouden.

In 2021, amid the ongoing global chip shortage, semiconductor companies substantially ramped up production to unprecedented levels to address persistently high demand, resulting in record chip sales and units shipped.

Investeringen

Het chiptekort maakt tal van ‘slachtoffers’, gaande van de autoindustrie en de gaming-industrie tot producenten van simpele gebruiksvoorwerpen voor in het dagelijkse leven. Het heeft overheden en instanties wereldwijd alleszins doen nadenken. Zo wil de Europese Commissie 15 miljard euro investeren om de Europese chipindustrie een duwtje in de rug te geven.

Ook in de Verenigde Staten en China zijn ze van plan om meer in te zetten op hun eigen chipindustrie. Voor China is het een noodzaak gezien de Amerikaanse sancties, hierdoor heeft China weinig tot geen toegang tot Amerikaanse halfgeleiders. Dat weerhield de Verenigde Staten niet om de grootste stijging te zien in het aantal verkopen, namelijk 27,4 procent ten opzichte van 2020.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Max Pixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.