Nederland - 10 mei 2021 - Beursbrink

Cyberaanval op Amerikaanse pijpleidingen doet olieprijzen stijgen

door STIJN

Olieprijzen zijn de handelsweek goed gestart met een stijging. De reden voor de stijging is vrij bizar, er is namelijk een cyberaanval geweest op enkele cruciale Amerikaanse pijpleidingen. Hiermee wordt de kwetsbaarheid van hun olie-infrastructuur blootgelegd. Brent crude wist te stijgen tot 68,85 dollar per vat, WTI maakte een stijging tot 65,41 dollar per vat.

Een cyberaanval op cruciale Amerikaanse oliepijpleidingen heeft de prijzen op de oliemarkt doen stijgen. De situatie is ernstig, het Witte Huis en Colonial Pipeline bundelen hun krachten om te herstellen van de ransomware aanval. De aanval dwong Colonial Pipeline hun toevoer naar verschillende belangrijke Amerikaanse staten stil te leggen.

The major takeaway is the bad guys are very adept at finding new ways to penetrate infrastructure. Infrastructure has not developed defences that can offset all the different ways that malware can infect one’s system.

Het netwerk van Colonial is de bron van bijna de helft van de brandstoftoevoer van de oostkust van de Verenigde Staten en vervoert dagelijks 2,5 miljoen vaten benzine en andere brandstoffen. Het bedrijf moest al zijn pijpleidingen sluiten na de aanval op vrijdag, de schade is aanzienlijk.

Vooruitzichten

Er is nog veel onduidelijkheid over de daders, maar volgens Reuters gaat het over een professionele groep cybercriminelen. Colonial zei dat de belangrijkste brandstofleidingen offline blijven, maar dat enkele kleinere lijnen tussen terminals en afleverpunten terug operationeel zijn. Ze weten nog niet wanneer de volledige operationele capaciteit bereikt zal kunnen worden.

Zakenbank Goldman Sachs zei dat het verwacht dat de vraag naar olie tegen het einde van dit jaar een pre-pandemisch niveau zal bereiken. Ze verhoogden hun koersdoelen en voorspelden dat Brent binnen zes maanden naar 80 dollar per vat zou stijgen en de WTI naar 77 dollar per vat zou bereiken.

Bronnen: Reuters

Foto: PDP

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.