Nederland - 23 februari 2020 - Beursbrink

Coronavirus maakt beleggers angstig, olieprijzen dalen opnieuw

door STIJN

De olieprijzen daalden vrijdag bijna met 1 procent nadat beleggers en investeerders zich opnieuw zorgen maakten over het coronavirus, de impact op de wereldeconomie en de vraag naar olie. Daarenboven lijkt de OPEC+ niet van plan te zijn om de olieproductie nog meer terug te schroeven.

Het coronavirus lijkt zich opeens sneller te verspreiden, niet alleen in China maar ook elders in de wereld. Het coronavirus heeft nu zelfs 2 doden gemaakt in Italië zonder directe link met China, de Italiaanse regering heeft een regio in quarantaine geplaatst uit voorzorg.

De financiële markten reageren opnieuw angstig, ook de olieprijzen krijgen een rake klap. Vrijdag gingen de prijzen bijna met 1 procent naar beneden omwille van de toegenomen angst maar ook omdat de OPEC+ zich blijkbaar niet genoodzaakt voelt om de olieproductie terug te schroeven.

Oliemarkt

De situatie omtrent het virus is een grote bedreiging voor de wereldeconomie. Vooral voor de oliemarkt is dit een moeilijke periode gezien China, ’s werelds tweede grootste afnemer van olie, zijn economische activiteiten heeft moeten terugschroeven om het virus onder controle te houden.

We have to acknowledge that we’re dealing with the biggest demand shock since the financial crisis… Until we see China getting back to work, the virus will be the main focus.

Zelfs in de Verenigde Staten van Amerika heeft het virus een impact, de bedrijfsactiviteiten zijn deze maand lichtjes achteruitgegaan. Dat komt uiteraard omdat de handel met China op een lager pitje staat wegens het coronavirus. Daarenboven lijkt het erop dat de Amerikanen in de toekomst nog meer olie gaan produceren, er kwam onlangs een nieuwe boorplatform bij.

Al deze factoren spelen een grote rol op de oliemarkt. De OPEC+, de Amerikaanse olieproductie die weer gaat stijgen, de Chinese economie die op halve kracht draait en beleggers die opnieuw angstiger zijn voor het coronavirus. Al deze factoren drukken de olieprijzen flink naar beneden.

Bronnen: CNBC

Foto: Anthony Jones – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Commentaar
Inline Feedbacks
View all comments
6 maanden geleden

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂