Europa - 20 oktober 2020 - Aandelen

Coronabestrijding China zorgt voor sneller herstel

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het vrij sterke economische herstel in China is te danken aan de corona-aanpak van het land. Dit schreef ABN AMRO in een analyse.

De tweede economie van de wereld groeide in het derde kwartaal met 4,9 procent op jaarbasis en hoewel dit licht onder de verwachting was, was de groei indrukwekkend na de krimp van bijna 7 procent in het eerste kwartaal en het daaropvolgende herstel van 3,2 procent tussen april en juni.

Volgens econoom Arjen van Dijkhuizen is een belangrijke factor dat China succesvol is geweest om de Covid-19 pandemie vrij snel onder controle te krijgen.

Dat succes is te verklaren door een effectief beleid van lockdowns en andere veiligheidsmaatregelen maar ook uitgebreid testen en het feit dat de privacy wetgeving in China minder streng is waardoor er ook op IT-gebied meer mogelijk was om het virus in te dammen.

Volgens Van Dijkhuizen speelt ook de ervaring bij eerdere pandemieën een rol en waren de Chinese autoriteiten daarom beter voorbereid qua voorraden van medische hulpmiddelen en actieplannen.

De econoom van ABN AMRO wees ook op de discipline van de Chinese bevolking als het gaat om zelf-quarantaine, het dragen van een mondkapje en een algemene naleving van ‘social distancing’. Daardoor zijn tweede golven van de corona-uitbraak tot nog toe relatief beperkt geweest.

Een ander belangrijk punt dat het economische herstel in China ondersteunt, is het effectief inzetten van overheidssteun, aldus Van Dijkhuizen.

“Waar in Westerse landen de steun op de vraagkant is gericht, ligt de focus in China op de aanbodkant. Dit heeft ‘China Inc’ gefaciliteerd om sneller op te starten voor de mondiale markt dan zijn concurrenten”, aldus de econoom van ABN AMRO.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.