Nederland - 15 maart 2022 - Beursbrink
door STIJN

Chinese digitale yuan kan het de dollar moeilijk maken

De Chinese digituale yuan staat pas in zijn kinderschoenen en zou het de Amerikaanse dollar moeilijk kunnen maken op vlak van internationale handel de komende jaren. China is dan ook ’s werelds grootste handelsland en dus zou het niet onlogisch zijn mocht de digitale yuan aan populariteit gaan winnen. Dit zou China deels kunnen loskoppelen van de dollar.

China maakt gebruik van zijn eigen ‘central bank digital currency’, namelijk de digitale yuan. Deze munt is pas echt in omloop sinds 2021 en wordt steeds populairder als middel om te handelen. Richard Turrin, auteur van ‘Cashless: China’s Digital Currency Revolution’, verwacht dat de digitale yuan het de Amerikaanse dollar moeilijk gaat maken de komende jaren.

If we go about five to 10 years out, yes the digital yuan can play a significant role in reducing the dollar’s usage in international trade.

De reden waarom landen een eigen digitale munt willen hebben, heeft wellicht te maken met hun grote afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar. Vaak is het dat landen bijna 100 procent afhankelijk zijn van de dollar en dat willen ze graag verminderen. Turrin beweert dat dit percentage de komende jaren gaat afzwakken richting 85 tot 80 procent.

CBDC

China’s centrale bank is al sinds 2014 aan het werken aan deze digitale munt. De Amerikaanse centrale bank moet zelfs nog beslissen of ze een digitale munt gaan ontwikkelen. Hier kan echter snel verandering in komen vermits het ‘Crypto Order’ van Biden onderzoeken gaat starten.

Volgens Turrin staat China momenteel het verst inzake financiële technologie terwijl de Verenigde Staten minstens nog vijf jaar nodig zal hebben alvorens ze een eigen digitale dollar kunnen introduceren. Het Westen vreest dat China Rusland een levenslijn gaat toewerpen aan de hand van digitale financiële steun, hoewel dit hoogstonwaarschijnlijk is volgens economen.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Rabauz – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.