Nederland - 2 december 2019 - Aandelen

Chinese data overtreffen verwachtingen, goud neemt een duikje

door STIJN

De goudprijzen zijn de beursweek niet zo goed gestart, gemiddeld noteren ze maandag aan een verlies van 0,35 procent wegens het beter dan verwachte Chinese PMI cijfer. Enkele economen hadden verwacht dat de Chinese PMI enkele punten lager zouden uitvallen in november maar dat bleek een iets te pessimistische voorspelling te zijn geweest.

Een onverwachte ontwikkeling omtrent de Chinese maakindustrie heeft ervoor gezegd dat goud een tikje heeft gekregen op maandag. De Chinese PMI cijfers voor november overtreffen namelijk de verwachtingen van verschillende economen, het toont aan dat de Chinese economie toch wat weerstand kan bieden en zelfs lichtjes kan groeien ondanks de handelsoorlog.

Op een bepaald moment maandag noteerde goud een half procent lager. Beleggers en investeerders hebben dus opnieuw wat goede moed gekregen door de positieve Chinese PMI cijfers en laten het gele edelmetaal links liggen. Goud noteert rond de 1.460 dollar per troy ounce, een prijsniveau waar goud ondertussen al enige tijd aan vasthangt en niet lijkt te bewegen.

Positive data from China creates an optimism that the Chinese market is improving, that gives people confidence to invest in riskier assets, and in turn, reduces the safe-haven demand for gold.

Ook de stijgende dollar heeft een negatieve invloed op de goudprijs. Dat komt omdat investeerders en beleggers, die andere valuta gebruiken zoals bv. de euro, meer geld moeten neertellen voor hetzelfde goud. Dat maakt dat goud opeens een beetje minder aantrekkelijk is geworden.

De vooruitzichten voor goud zijn ook niet al te positief, vooral gezien de vooruitgang in de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Analisten verwachten dat goud de 1.455 dollar gaat testen. Als goud door deze steun valt, dan is de 1.440 dollar in zicht.

Bronnen: Economic times

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.