België - 30 september 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Candriam: politieke onzekerheid weegt op Europese aandelen

nadege

Volgens Nadège Dufossé, Head of Asset Allocation van Candriam zorgt de politieke onzekerheid in Europa ervoor dat Europese aandelen achterblijven. Ze houdt zich wel klaar om het belang van deze aandelen op te trekken bij verdere koersverliezen.

Politiek onzeker

De politieke agenda voor de komende maanden bevat heel wat nieuwe bronnen van onzekerheid. Niet alleen de Amerikaanse presidentsverkiezingen staan voor de deur maar ook de toekomst van Europa zal weer volop in vraag worden gesteld. Op het Oude Continent staan zowel in 2016 als in 2017 heel wat rode stippen in de agenda (zie hierna).

Zo moet Spanje voor eind oktober een nieuwe regering vormen of voor de derde keer in amper twaalf maanden tijd parlementsverkiezingen organiseren. De Italiaanse premier Matteo Renzi staat dan weer voor een onzekere uitkomst van het constitutioneel referendum begin december. En ten slotte moeten de onderhandelingen over Brexit nu echt worden opgestart eenmaal het VK artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt geactiveerd.

nadege1

Risicopremie

Candriam onderstreept dat die politieke onzekerheid de komende maanden een impact kan hebben op het vertrouwen van de bedrijven, vooral op de investeringsbeslissingen. Maar ook de financiële markten zijn kwetsbaar, zeker als de economische groei laag is zoals nu.

De huidige risicopremie op Europese aandelen is volgens Dufossé dan ook grotendeels te verklaren door de omvang van het politieke risico. “We zien een correlatie tussen de relatieve prestaties van de eurozone ten opzichte van de VS en de toename van de politieke onzekerheid in Europa. De drukke politieke agenda voor de komende maanden zal de Europese risicopremie niet direct doen verminderen.”

De risicopremie is het extra rendement dat beleggers van aandelen willen om het extra risico te compenseren. Hoe hoger het algemene risico hoe hoger die risicopremie.

candriam

Maar Nadège Dufossé voegt eraan toe dat marktschokken interessante opportuniteiten kunnen bieden als de centrale banken ruimschoots liquiditeiten in de economie blijven pompen om de negatieve gevolgen te verzachten. “Strategisch blijven we vandaag neutraal voor aandelen uit de eurozone omdat er nog steeds geen nieuwe katalysator is om onze exposure te verhogen. Maar we zijn wel van plan op de kar te springen indien Europese aandelen op een bepaald ogenblik te sterk worden afgestraft. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.