Vanwaar de enorme interesse in de metaverse vanuit cryptobeleggers?

De metaverse wordt steeds populairder onder beleggers, al helemaal nadat Mark Zuckerberg zijn Facebook omdoopte tot ‘Meta’. Maar wat is de metaverse precies en waarom is het zo populair bij gebruikers?

Het internet is constant in beweging. Waar het begon met Web 1.0 in de vorm van bijvoorbeeld Netscape en het vervolgens naar Web 2.0 veranderde via platformenn als Facebook, begint nu Web 3.0 zich te vormen. De metaverse loopt momenteel in deze ‘internetrevolutie’ voorop.

Crypto metaverses zijn virtuele economieën met een zich voortdurend ontwikkelende complexe mix van digitale goederen, diensten en activa die waarde voor gebruikers genereren. Deze waarde is bijvoorbeeld blockchain-geregistreerd bezit in de vorm van stukken virtueel land.

Het eerste aantal Web 3.0-metaverse werelden zijn gebouwd aan de blockchain. Iedereen kan hier bijdragen aan de ontwikkeling van games of virtuele items die je als eigenaar vervolgens kan verhandelen via de blockchain.

De markt van de metaverse groeit recentelijk erg snel en men verwacht dat dit de komende jaren door zal gaan. Er wordt namelijk geschat dat de inkomsten uit de virtuele werelden in 2025 zal stijgen met ruim 120%. Dat maakt dan een markt met 400 miljard dollar aan omzet per jaar.

Verschillende metaverses

Er zijn inmiddels al een aantal metaverses erg bekend zoals Decentraland, Sandbox en Axie infinity.

Decentraland

De belangrijkste onderdelen van Decentraland zijn de stukken grond, ook wel LAND genoemd. Dit zijn NFT’s in de vorm van stukken land die ge- en verkocht kunnen worden. Als eigenaar van een stuk land kun je er alles op bouwen wat je wilt en zo creëer je toegevoegde waarde. Daarnaast zijn de percelen gelimiteerd tot 90.000 stukken land waardoor de waarde verder zou kunnen stijgen.

In-game items, zoals LAND en verzamelitems, kunnen gekocht worden met MANA-tokens (de Ethereum-munteenheid van Decentraland). De net genoemde verzamelitems kun je naast kopen, ook zelf ontwerpen. Dit zijn bijvoorbeeld kledingstukken voor de digitale avatars van gebruikers. Deze kun je verkopen op de markt en zo MANA-tokens ontvangen.

De MANA-tokens die je verdient als je een stuk land of een verzamelitem verkoopt kun je weer omzetten naar echt geld, en zo is de in-game waarde mee te nemen naar de fysieke wereld.

Sandbox

Sandbox lijkt erg veel op Decentraland. Bij beide kun je land kopen om je eigen soort wereldje daarop te vormen, beide zijn gekoppeld aan de Ethereum-blockchain en beide maken gebruik van coins die op Ethereum leven (Sandbox – SAND en Decentraland – MANA).

Het enige echt grote verschil tussen de twee is dat Decentraland toegankelijk is via de webbrowser, waardoor je niet je e-mailadres hoeft te koppelen aangezien je gemakkelijk verbinding kan maken met je MetaMask-portemonnee. Om toegang te krijgen tot de Sandbox-metaverse moet je een applicatie downloaden en daarop een account aanmaken met je e-mailadres

Axie Infinity

Axie infinity is een game die is gebaseerd op de Pokémon wereld. Er zijn beestjes die je net zoals bij Pokémon kunt trainen en waarmee je een gevecht kunt aangaan tegen andere spelers. Deze beestjes, genaamd Axie’s, staan aan de blockchain gekoppeld via NFT-format. Het draait er niet zozeer om dat de game heel leuk is om te spelen, maar juist om de economie in de game.

Met de tijd die je doorbrengt in de game en de taken die je volbrengt, ontvang je SLP-tokens. Axie infinity is dus een play-to-earn concept. Die SLP-tokens zijn via de blockchain tech makkelijk uit te cashen naar lokale valuta. Spelers uit rijkere landen kopen deze SLP over om vervolgens premium Axie’s te kopen en geen uren tijd te hoeven te spenderen om deze te verdienen.

Mogelijkheden

In deze virtuele werelden zijn gebruikers al meerdere activiteiten aan het opzetten. Zo zijn er al meerdere kunsttentoonstellingen waar je je NFT’s kunt tonen en verkopen, en zijn er digitale hoofdkantoren opgezet door onder andere Binance (zie afbeelding hieronder), maar er zijn ook al casino’s waar de coins van het desbetreffende spel te winnen zijn.

De reden dat veel beleggers zo geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van de metaverse zit hem vooral in de enorme groeipotentie voor de markt. Het is namelijk vooral gericht op jongeren. In de metaverse kan je bijvoorbeeld samen komen met een internationale gemeenschap en heeft zo eigenschappen van sociale media, maar dan meer in een virtuele realiteit. Ook is het mogelijk, zoals bij Axie Infinity, om te gamen.

Als de metaverse in de komende jaren steeds beter bekend wordt onder jongeren, dan zullen zij de metaverse in de toekomst ook gebruiken. Dat speelt weer in het voordeel van de duur van de groeimarkt.

Er ontstaat de laatste tijd een patroon waarbij gamers liever betalen voor in-game items, dan voor de toegang tot een spel.

Denk bijvoorbeeld aan de console en PC-game Fortnite dat je gratis kunt downloaden, maar je voor vrijwel alle extra in-game items de ‘Battle pass’ moet kopen.

Of het telefoonspel Clash of Clans. Wederom gratis te downloaden, maar om een stuk sneller en makkelijker verder te komen in het spel zal je toch edelstenen of extra goud en elixer gaan kopen.

Dit sluit mooi aan bij de verschuiving van Web 2.0 naar 3.0. De Web 2.0 game-ontwikkelaars laten namelijk spelers vaak de waarde die ze in-game verdienen niet omzetten naar real-life waarde. Dit komt omdat dit gecentraliseerde en gesloten bedrijven zijn die graag de waarde voor zichzelf houden.

Web 3.0 bedrijven hebben meer oog voor de gemeenschap die ze met behulp van tokens aan zich kunnen binden. Iedere speler behoudt zijn eigen investeringen, kan geld verdienen met inspanningen en is vrij om die waarden te verhandelen met andere spelers.

Maar buiten alles over de metaverse, merkt iedereen natuurlijk wel de digitalisering op vrijwel alle vlakken. Dat er binnenkort dan een nieuwe revolutie van het internet zal plaatsvinden is dan ook geen gek idee. Of dat dan de metaverse zoals hierboven beschreven zal zijn is nog niet met volledige zekerheid te zeggen, maar met de enorme groeipotentie en mogelijkheden die veel verder reiken dan slechts het gamen heeft de metaverse een grote kans om de toekomst van het internet te vormen.

——

Meer weten over de metaverse en de toepassingen van NFT’s en DAO’s daarin? Check dan nog even dit eerder geplaatste blog door Raja!

Volg vince op de voet

Direct zien wanneer Vince een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.