Update RealTokens: het vastgoed op de blockchain

Beste vastgoed-2.0-belegger,

Het is weer tijd voor een update over RealTokens: tokens op de blockchain van Ethereum die een stuk vastgoed in de fysieke wereld vertegenwoordigen. In de afgelopen 2 maanden is veel gebeurd bij RealT en in Ethereum.

Voor we beginnen geef ik je graag eerst een overzichtje wat aan bod komt:

  • Huurbetalingen en Ethereum fees
  • Nieuw betalingssysteem
  • Nieuwe huizen en record
  • Integratie met Decentralized Finance

(Nieuw met RealT en de tokens? Hier lees je update 1, update 2 en update 3)

Huurbetalingen en Ethereum fees

De afgelopen maanden, en met name de afgelopen maand, was een ‘pain in the ass’ voor kleinere Ethereum gebruikers (zoals ikzelf). De transactiekosten op het netwerk zijn de pan uit gerezen.

Om je een idee te geven van de transactiekosten. Begin dit jaar betaalde je gemiddeld 0,19 dollar voor een transactie. Begin september was dit 14 dollar! Een stijging van 7.268%! Aan de ene kant zeer positief, omdat men bereid is veel te betalen. Aan de andere kant heel vervelend…

Want voor kleinere transacties is het vaak niet meer de moeite waard om deze te versturen. Daarom liet RealT de dagelijkse betalingen los. Dit werd verhoogd naar eens in de 3 dagen en nu eens per week. Waar zelfs soms nog de betaling werd uitgesteld in verband met enorme drukte.

De hoge gasfees maken nog maar eens duidelijk dat de nood voor schaalbaarheidsoplossingen hoog is. Dat brengt ons bij het nieuwe betalingssysteem.

Nieuw betalingssysteem

RealT werkt aan een nieuwe manier om betalingen door te voeren. Deze bestaat uit 2 delen: een layer-2 oplossing en een nieuw systeem voor huurbetalingen.

Een layer-2 oplossing verwijst naar een tweede laag op de blockchain (de layer-1). Deze tweede laag wordt niet beperkt door de regels op de blockchain en kan daarom tegen vrijwel geen kosten enorm veel betalingen doorvoeren. Een layer-2 is daarmee een antwoord op schaalbaarheidsproblemen van de blockchain.

RealT hoopt de migratie naar layer-2 snel rond te maken en zal specifiek gebruik gaan maken van de bestaande ZK-Rollups technologie. Als tokenhouder zal er vrijwel niets veranderen.

Deze migratie zal ongeveer tegelijk met het nieuwe systeem voor huurbetalingen de lucht in gaan. Dit nieuwe systeem bevordert efficiëntie en maakt alles nog een stukje transparanter.

Allereerst zal USDC, de stablecoin van Coinbase, blijven als betaalmiddel. De stablecoin verving Dai eerder dit jaar, omdat Dai moeite had zijn peg met de dollar te behouden.

De keuze voor USDC is gemaakt omdat het een brug van fiatgeld naar crypto bevat. Huurders betalen uiteraard in dollars en dat komt via Coinbase en USDC nu gemakkelijk op de blockchain. In het geval Dai gebruikt zou worden, zou RealT handmatig het ontvangen fiatgeld moeten verwerken naar crypto.

Nu gaat dat dus veel gemakkelijker. Want huurders versturen hun dollars, dit wordt omgezet naar USDC en dat komt vervolgens in een gezamenlijk slim contract (disperse wallet).

De disperse wallet stuurt de huurinkomsten vervolgens naar de tokenhouders. Op het moment je verschillende tokens van huizen bezit, ontvang je alles in 1 transactie.

Dit systeem werkt efficiënter dan voorheen en samen met de layer-2 oplossing moet het weer mogelijk zijn dagelijks uit te betalen.

Daarnaast zal de disperse wallet een buffer bevatten, zodat in de toekomst een soepele huurstroom gegarandeerd kan worden. Er zullen namelijk altijd huurders zijn die niet precies op tijd betalen. Dankzij de buffer zal dit geen effect hebben op de dagelijkse betaling.

De keuze voor de buffer is met instemming van de gemeenschap besloten en zal betekenen dat in de eerste drie maanden niet alle huur wordt uitbetaald. In deze maanden loopt de buffer op tot een maximum van 56% van de maandelijkse huur. Als compensatie zal de waarde van de token toenemen als gevolg van de hogere onderliggende waarde (de buffer in de disperse wallet dus).

Tot slot kunnen we in dit nieuwe systeem exact zien welke huurder wel op tijd betaalt en wie niet. Met deze volledige transparantie (dankzij de blockchain) kan je dus opmaken wie wel en wie niet kredietwaardig is.

Nieuwe huizen en record

In de afgelopen maanden heeft RealT tal van nieuwe huizen toegevoegd. Totaal zijn 8 huizen volledig uitverkocht. De meeste tokens waren binnen een dag weg, maar op 2 september werd een record verbroken: in 30 minuten waren alle tokens van 3432 Harding Street, Detroit, MI, 48214 weg.

Gelukkig zijn er nog tokens van één huis beschikbaar. Daarnaast komt vandaag (14 september) een nieuw pand in de verkoop.

Totaal brengt dat het aantal getokenizeerde huizen op 23. Hiervan zijn er nog 2 beschikbaar. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste aanbiedingen? Dan kan je altijd de announcements via de Discord of Telegram groep volgen.

Integratie Decentralized Finance

Het laatste punt waar ik je kennis mee wil laten maken, is de integratie van RealTokens met Decentralized Finance (DeFi). Voor wie nog niet bekend is met DeFi kan dit artikel eens raadplegen.

Dankzij de connectie met DeFi ben je in staat (crypto) geld te lenen tegen je vastgoedtokens. Een kwestie van je smartphone pakken, de Metamask wallet downloaden en naar de DeFi applicatie gaan. Dus geen bankmedewerkers, wachttijden of vragenlijsten meer.

De DeFi applicatie die de integratie met RealTokens mogelijk maakt is Aave. Hier kan je nu 50% lenen van de waarde van je vastgoedtokens.

Aave werkt net als ieder ander DeFi-protocol op slimme contracten en is volledig digitaal. Er komt dus geen mensenhand aan te pas in de dagelijkse werking. Het platform maakt het mogelijk om crypto’s uit te lenen en te lenen. Je kan je crypto’s hier dus laten renderen, zoals dat vroeger ook kon op een bankrekening.

Op dit moment ligt er een waarde van 1,5 miljard dollar in de digitale geldmarkt. Voor de beeldvorming: op 1 januari was dit nog een ton.

De integratie van RealT met DeFi is een win-win situatie. Aan de ene kant kan je meer met je tokens. Aan de andere kant heeft DeFi een ongecorreleerd stuk onderpand, waardoor het totale risico omlaag gaat.

Het doel van RealT is om de RealTokens nog veel verder te integreren. Hiervoor staat een heuse RealToken-ETF (op de blockchain) op het programma. Hoe dit precies werkt en de voordelen ervan, bewaar ik voor een volgende blog.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.