Update RealTokens: belasting, verhandelbaarheid en nieuwe huizen

Het is weer tijd voor een update over RealTokens (het blockchain vastgoed), zo dateert de laatste alweer van eind mei. Nu gaan we het hebben over belasting betalen over je vastgoedtokens, de verhandelbaarheid en een korte blik op de verkochte en beschikbare huizen.

Voor beleggers die nog niet bekend zijn met RealTokens: dit zijn tokens op de blockchain van Ethereum die een stukje eigendom van een huis in de fysieke wereld vertegenwoordigen. Je ontvangt dus ook huur.

De tokens zijn geen grote technologische doorbraak. Ze maken immers gebruik van de al langer bestaande technologie op Ethereum. Wel is het een doorbraak op juridisch vlak, want het was nog nooit eerder mogelijk om zo makkelijk als particulier in vastgoed te investeren via de blockchain.

En dat is uniek, omdat je nu vastgoed kan kopen met lage instapkosten, liquide bent en direct eigenaar bent van een pand. De precieze werking vind je hier.

Tijd voor de update!

Belasting

Bij de laatste update over de RealT kreeg ik een goede vraag: hoe zit het eigenlijk met de belasting?

RealT is een Amerikaans bedrijf en het vastgoed waar wij in kunnen beleggen is dan ook gevestigd in de Verenigde Staten. Daarom moet er sowieso belasting worden betaald in de Verenigde Staten.

Gelukkig hebben we hier als beleggers in RealTokens geen omkijken naar. Belasting afdracht is een veel besproken onderwerp in de Discourd-groep van RealT. Jean-Marc Jacobson, bestuurder van RealT en een veteraan in crypto, bevestigde dat RealT voor 2020 nog sowieso alle belastingafdracht richting ‘Uncle Sam’ doet. Deze houdt RealT zelf in op de huur.

Daarnaast zei Jacobson dat belastingafdracht sowieso bij de manager van de huizen ligt. Op dit moment dus bij RealT.

The withholding, if any, is always at the source level, meaning that it is always at the RealT level. You may have to declare the income net of the withholding at your fiscal administration.

✅ Belasting in de VS check!

Maar we moeten wellicht ook een deel van de inkomsten afstaan in Nederland. Daarom belde ik met de belastingdienst en na enige uitleg van de situatie kreeg ik een duidelijk antwoord.

Over de huur hoeven we geen belasting te betalen! RealTokens vertegenwoordigen bezit in een tweede huis. En wie een tweede huis verhuurt, hoeft over het inkomen niets te betalen. Zie deze pagina van de Belastingdienst voor meer informatie.

Wel tellen de RealTokens als vermogen, net zoals andere crypto’s (in box 3). Op het moment je vermogen 30.000 euro of hoger is, hoef je pas belasting af te staan. Belangrijk in deze is dat je altijd de waarde van de tokens (en ook bij alle andere crypto’s) van 1 januari pakt van het jaar waarover je belasting betaalt.

Tokens verhandelen

Ook zijn de afgelopen maand stappen gemaakt in de verhandelbaarheid van de tokens. Wie van zijn tokens af wil, kan naar dit dashboard gaan en ziet een overzicht van alle RealTokens die op Uniswap te verhandelen zijn.

Uniswap is een decentraal handelsplatform. Hier is dus geen sprake van een centrale broker of bank. Heel kort hoe dat werkt: een DEX (decentralized exchange) werkt middels een protocol aan slimme contracten die liquiditeit (in de vorm van tokens) kunnen opslaan en matchen. De liquiditeit komt van iedereen die liquiditeit aan de DEX wil geven. Stel je hebt ethers of RealTokens, dan kan je deze in het protocol van Uniswap opslaan, waardoor je handel faciliteert. Op deze liquiditeit kunnen anderen handelen. De aanbieders van liquiditeit innen alle transactiekosten die op het platform worden gemaakt.

Eenmaal je op de buy of sell knop klikt, kom je terecht op Uniswap en daar kan je de transactie uitvoeren. Hiervoor moet je dus wel een Ethereum wallet hebben, zoals Metamask.

Heel belangrijk daarnaast: in het geval je via Uniswap een RealToken wil kopen, dan moet je wel al de verificatie hebben voltooid bij RealT. Want alleen wallets die zijn geverifieerd bij de SEC mogen de tokens bezitten. Dat is slechts een kwestie van een paar minuutjes werk.

Nieuwe huizen

Sinds de laatste update van 22 mei zijn de twee destijds nieuwe huizen volledig uitverkocht. Daarnaast zijn nog vier andere huizen volledig opgekocht door beleggers over de hele wereld. Op dit moment zijn er nog twee nieuwe huizen beschikbaar om tokens van te kopen. Eén gevestigd in Detroit, zoals alle andere huizen. De ander is gevestigd in Florida. Deze heeft een lager rendement dan de andere panden, omdat de prijzen in Florida hoger staan dan Detroit.

Hiermee zien we dat RealT na de ‘high yield’ huizen in Detroit ook de stap maakt naar een gewildere plek als Florida.

Ook een vastgoed-2.0-belegger worden? Klik hier.

En mocht je nog vragen hebben, dan laat het gerust weten!

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.