Nieuwe blockchainhuizen gaan als een speer

Een tijdje geleden vertelde ik over een nieuwe manier van vastgoedbeleggen: vastgoed via de blockchain, mogelijk gemaakt door RealT. Dit bedrijf zet vastgoed uit de echte wereld op de digitale blockchain in de vorm van tokens. Volledig in lijn met de wet. We zijn nu ongeveer een maand verder. Tijd voor een update!

In deze maand heeft RealT drie nieuwe panden weten te digitaliseren. Van deze zijn er twee volledig opgekocht door beleggers over de hele wereld. Van één is het nog mogelijk om tokens te kopen en daarmee een rendement van ruim 10 procent per jaar op te strijken.

De nieuwe blockchainhuizen

Op 17 april maakte RealT bekend 8342 Schaefer Highway, Detroit, MI 48228 te tokenizeren. Het huis is geschikt voor meerdere families en heeft een totale waarde van 203.333 dollar. De totale huur moet 36.720 dollar per jaar zijn, wat voor de belegger neerkomt op een jaarlijks rendement van 12,59 procent.

Beleggers zijn happig op het getoknizeerde vastgoed, want binnen een week waren alle tokens opgekocht. 8342 Schaefer Highway kan je dus niet meer via RealT kopen, ondanks de coronacrisis waardoor je zou denken dat het wat stroever zou gaan.

25097 Andover

Een aantal weken later, op 5 mei, kwamen weer nieuwe huizen beschikbaar. Dit keer ging het om 25097 Andover en 18276 Appoline. Beide huizen zijn net als de andere gevestigd in Detroit en hebben daarmee een hoger rendement dan de meeste andere vastgoedinvesteringen.

Appoline is op dit moment ook al uitverkocht. Wel zijn er nog tokens van Andover beschikbaar. Deze brengen 11,06 procent per jaar op en kosten 53,13 dollar per stuk.

Andere manieren om te kopen

10024-28 Appoline

Naast de nieuwe huizen (waar er dus nog maar één beschikbaar is voor kopers) stond er nog één ‘ouder’ huis te koop. Het gaat om 10024-28 Appoline St, Detroit, MI 48227, een appartementencomplex. Deze heeft een hogere waarde dan de andere huizen en daarmee ook een hogere waarde per token. De minimale investering ligt op 145,56 dollar in plaats van rond de 50 dollar bij de andere huizen. Wellicht een reden waarom de verkoop minder snel gaat.

Eenmaal alle huizen zijn verkocht en er niets nieuws beschikbaar zou komen, is het nog wel mogelijk om de tokens te bemachtigen. Dat kan via het decentrale handelsplatform Uniswap, waar wordt gehandeld zonder toezicht/permissie van een centrale partij.

Heel kort hoe dat werkt. Een DEX (decentralized exchange) werkt middels een protocol aan slimme contracten die liquiditeit (in de vorm van tokens) kunnen opslaan en matchen. De liquiditeit komt van iedereen die liquiditeit aan de DEX wil geven. Stel je hebt ethers of Realtokens, dan kan je deze in het protocol van Uniswap opslaan, waardoor je handel faciliteert. Op deze liquiditeit kunnen anderen handelen. De aanbieders van liquiditeit innen alle transactiekosten die op het platform worden gemaakt.

De Realtokens moeten uiteindelijk ook via Uniswap te koop zijn. Dat is immers ook één van voordelen van getokenizeerd vastgoed: je bent direct (fractioneel) eigenaar van een pand en bent liquide. Momenteel zijn er alleen nog te weinig liquiditeitsaanbieders van de tokens en daarom kan je ze nog niet via Uniswap kopen. Hier wordt hard aan gewerkt als we RealT mogen geloven.

Belangrijke punten

In mijn eerste artikel over RealT legde ik uit hoe vastgoed via de blockchain werkt plus andere belangrijke punten. Ik vat deze hier nog eens kort samen.

Te beginnen bij het hoge rendement. Dit komt voornamelijk door de plaats van het vastgoed: Detroit. Hier heeft vastgoed een lagere prijs, omdat het niet bekend staat als een aantrekkelijke plek. Daarom heb je een hoger rendement dan bijvoorbeeld vastgoed in New York, waar de prijzen veel hoger zijn en tevens de kans op waardestijging.

In Detroit is de kans op waardestijging veel minder groot. Naast de lagere huizenprijzen vallen tot nu toe alle huizen onder Sectie 8 van de Amerikaanse wet. Dat betekent dat de huurders subsidie krijgen van de staat en huur daardoor makkelijker kan worden betaald.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat RealT volledig in lijn met de wet opereert en je daarom onder het toezicht van de Amerikaanse beurswaakhond staat. Niet iedereen kan de tokens dus kopen. Ten eerste moet je niet-Amerikaans zijn en ten tweede moet je een geverifieerde wallet hebben, wil je Realtokens kunnen houden. Gelukkig is dit in een mum van tijd via de site geregeld.

Tot slot ben je op dit moment volledig afhankelijk van RealT. Hoewel je met de vastgoedtokens op termijn ook stemrecht hebt en kan stemmen over wie het huis bijvoorbeeld beheert (dat doet RealT nu), heb je dat nu nog niet. RealT is op dit moment nog de enige tussen het huis en de tokenhouders op de blockchain. Eenmaal meer bedrijven zich in deze markt mengen, hebben tokenhouders een keuze en wordt er stemrecht toegevoegd (zo vertelde de oprichter van RealT ons).

Wellicht handig: via het Discord channel van RealT sta je in contact met je medevastgoedbeleggers. Je kan ook deelnemen aan de community calls.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nico
2 jaren geleden

Beste Raja,

Mooie (bruto) rendementen! Echter, ik realiseer me dat je geen fiscaal expert bent en ook geen financieel adviseur, hoe gaat de Amerikaanse belastingdienst hier mee om? Je zal toch aangifte moeten doen in de US (wat het allemaal wat complexer maakt), of niet?

Met vriendelijke groet,
Nico Namen.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.