Laat crypto de malaise in tech-aandelen achter zich?

Iedereen zal het er wel over eens zijn dat crypto nieuwe tech is. Zeker na de malaise van de afgelopen maanden. Als je de cryptomarkt vergelijkt met de ARK Inovation ETF, dan zie je niet veel verschil. Maar de afgelopen twee weken staat Ethereum toch weer bijna 50% hoger en Bitcoin ruim 30%. Zijn we getuigen van een ontkoppeling? En zal crypto zich als een commodity gedragen en profiteren van hogere inflatie?

Inflatie zorgt ervoor dat groeiaandelen en technologie het een stuk minder doen op de koersborden, terwijl grondstoffen juist goed presteren.

Iedereen zal het er wel over eens zijn dat we met crypto te maken hebben over een nieuwe technologie. Aan de andere kant is het ook een grondstof, mits we het over Bitcoin en Ethereum hebben (de twee die de crypto kar trekken; stijgen Bitcoin en Ethereum? Dan zal de hele markt daarna omhoog gaan).

Waarom Bitcoin en Ethereum grondstoffen zijn

Bitcoin moet je als goud zien; een beperkte oplage dat tegen hoge kosten gemijnd moet worden. Ethereum is de olie voor de metaverse. Voor iedere handeling voor NFTs, moet ETH worden betaald en wordt vervolgens vernietigd. Met de opkomst van NFTs is de afgelopen maand een miljard dollar aan ETH vernietigd!

De enorme interesse in NFTs lijkt me de grootste reden dat de markt nu hoger is gegaan. Het is niet niks dat in een maand tijd bijna 1 procent van al het aanbod is vernietigd voor transactiekosten. Ook is ETH de reservemunt in de NFT handel. Zelfs voetballers als Neymar kochten afgelopen maand NFTs. Voordat Neymar z’n twee BAYC kocht, moest hij wel even 349,68 ETH kopen.

Het is niet de eerste keer dat een enorme interesse in NFTs de cryptomarkt uit z’n slop trekt. In augustus was dat bijvoorbeeld ook het geval. Eerst steeg de handel in NFTs en daarna was het de cryptomarkt die ontwaakte.

Zowel Bitcoin als Ethereum zijn dus grondstoffen, maar dan wel digitaal.

Gaan die grondstoffen goed reageren op inflatie?

Het is niet zozeer dat crypto de grondstof is die goed zal presteren onder een hoge inflatie zoals dat bij olie bijvoorbeeld wel het geval is.

Hoge inflatie lijkte me netto niet goed voor crypto, want burgers krijgen minder te besteden en zullen daarom minder aan crypto uitgeven. Geloof me maar dat je liever een biefstukje op je bord hebt dan een bitcoin 😉

En als de inflatie uiteindelijk toch hoger is dan verwacht en de Fed z’n geldbazooka neerlegt, is dat natuurlijk minder voor zo’n beetje alle activa.

Voor de korte termijn zorg ik daarom voor voldoende cash. Als je dat nog niet had, kan de recente stijging een mooi moment zijn om wat te nemen. Dat deed ik vandaag bijvoorbeeld nog.

Want er is zeker een kans dat de inflatie hoger zal zijn dan verwacht.

Ook is de NFT markt al heet. Het kan zeker nog even doorgaan, maar ik geloof dat we dichter bij het einde van deze hype zijn dan bij het begin (ik geloof dat er nog vele NFT hypes zullen volgen). Het is maar de vraag of NFTs deze maand ook een miljard dollar aan ETH zullen verbranden.

Grootste gedeelte long

Voor de lange termijn geloof ik alleen niet dat het heel veel uit zal maken wat er gebeurt met de inflatie. Ook al haal ik wat cash op, zit ik nog steeds 80 tot 90% long.

Want al verhoogt de Fed de rente 10 keer (wat ze niet kunnen), dan zal de wereld nog steeds verder gaan met digitaliseren en zal de vraag naar de metaverse stijgen (en dan hebben we het nog niet eens over Decentralized Finance). Crypto is voor bedrijven immers een nieuwe manier om in contact te komen met klanten van over de hele wereld.

Kijk bijvoorbeeld naar ontwikkelingen uit de afgelopen maand.

Gamestop gaat bijvoorbeeld een eigen NFT markt bouwen op een layer-2 netwerk (met daarachter een fonds van 100 miljoen dollar),  Google en Apple zijn heel serieus als het om crypto gaat en KPMG kocht  recent zelfs bitcoins en ethers.

Natuurlijk is het nog lang niet alles. Er is nog veel meer brandhout wat zich nu opstapelt en slechts een vonkje nodig heeft om te vlammen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat crypto een halvering of meer dubbel en dwars goedmaakt.

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur en ben niet bevoegd om financieel advies te geven.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.