Wauw. Hoeveel wiet rookt een Canadees?

Dat wiet net zo normaal gaat worden als een wijntje, mag absoluut geen verrassing meer zijn. En als we naar Canada kijken, dan vinden ze daar één grammetje marihuana al net zo normaal als een flesje Merlot.

Als we kijken naar de statistieken van 2016, dan spendeert een gemiddeld huishouden in Canada zo’n $1.406 aan Alcohol en Tabak. Statcan maakt zelf geen onderscheid tussen alcohol of tabak, maar wetende dat 1 op de 5 Canadezen dagelijks roken, zou je kunnen zeggen dat er ongeveer $1.124 aan alcohol wordt besteed.

Laten we dat nu eens afzetten tegen de marihuanacijfers.

Canadezen roken veel wiet

Het Canadese bureau voor de statistiek heeft becijferd dat Canadezen voor maar liefst 5,7 miljard dollar aan Cannabis hebben gekocht. Afgezet tegen het aantal gebruikers van 4,9 miljoen, is dit een bedrag van 1.200 dollar per persoon. Net iets meer dan het bedrag dat een gemiddeld huishouden uitgeeft aan alcohol.

 

Nu hebben we al vaak de vergelijking tussen alcohol en marihuana getrokken. En dat doen we niets voor niets. Marihuana is namelijk naast medicatie ook een recreatieve drug. Net zoals alcohol.

In de landen waar alcohol is geaccepteerd, hebben we het vaak over miljardenindustrieën.

In Amerika wordt bijvoorbeeld jaarlijks voor ruim 25 miljard dollar aan sterke drank gekocht. De totale alcoholmarkt is in Amerika meer dan 200 miljard dollar groot.

Marihuana pikt marktaandeel in van Alcohol

Nu verwachten wij niet dat de markt voor marihuana net zo groot zal worden als de markt voor alcohol. Maar als we afgaan op cijfers, zien we wel dat de alcoholmarkt zich wat zorgen moet maken.

Als we nog eens kijken naar de Canadese cijfers, valt bijvoorbeeld op dat 4,9 miljoen mensen Cannabis hebben gerookt in 2017. Hoewel Statcan zelf aangeeft dat het hier schattingen betreft, zou je zelfs met 3 miljoen mensen een volgend scenario krijgen:

In Canada wonen 36,29 miljoen mensen (2016). Dat betekent dat meer dan 1 op de 10 mensen marihuana roken en er in een conservatief geval (3 miljoen) 1 op ongeveer 16 hogere sferen opzoekt.

Als die mensen nu gemiddeld $1.406 uitgeven zou dat betekenen dat het gemiddelde bedrag dat wordt besteed aan alcohol, tabak en marihuana, uitkomt op meer dan $2.500 dollar. Iets wat ons niet realistisch lijkt, omdat de gemiddelde loonstijging in Canada een extra besteedbaar inkomen van meer dan 116 dollar, niet verantwoord.

Met andere woorden: het is veel realistischer om te verwachten dat Canadezen of minderen met alcohol en tabak, of hun budget ergens anders korten.

Daarbij lijkt het korten van het alcoholbudget de meest realistische keuze, als we kijken naar Amerika.

Alcoholindustrie maakt zich zorgen

Het Amerikaanse Boston Beer, heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat de legalisatie van marihuana een bedreiging vormt voor de omzet van alcoholbedrijven.

Het is mogelijk dat de legale marihuana een negatieve impact heeft op de vraag naar onze producten.
– Boston Beer Company in een filing

Het is dan ook niet zo heel gek, dat er bierbedrijven zijn in Amerika die donaties maken aan politieke groepen die de legalisatie aanvechten. 

De oplossing voor alcoholbedrijven is natuurlijk heel simpel.

In 2019 wordt in Canada de ‘edibles’ gelegaliseerd. Dat betekent dat er drankjes en eetwaren mogen worden verkocht, die marihuana bevatten. Het grote voordeel van de alcoholindustrie: ze hebben allemaal miljarden. En dus genoeg geld om een betekenisvol belang in een cannaboer te kopen.

Dat er meer bedrijven zijn die Constellation Brands zullen volgen (dat een belang heeft gekocht in Canopy Growth), lijkt ons een absolute no-brainer. Zeker als je ziet hoeveel wiet die Canadezen eigenlijk roken…

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.