De crypto wereld is een wereld van uitersten. Je hebt bijvoorbeeld miljarden scams en hacks, maar hebt aan de andere kant bijzonder geniale en altruïstische geesten zoals Vitalik Buterin (hij bedacht Ethereum op z’n 19e en gaf vorig jaar 1 miljard dollar aan crypto aan een Indiaas covid goeddoel). Je kan dus op verschillende manieren naar crypto kijken en er actief in zijn. In deze blog vier verschillende uitersten. Kies zelf aan welke zijde je wil staan 😉
Iedereen die in crypto belegt is in zekere zin een speculant. Je kan alleen speculeren in gebakken lucht en in werkelijke technologie.
In crypto heb je redelijk veel gebakken lucht in een mooi jasje. Reden dat je vaak hoort dat crypto niets meer is dan de tulpenmanie. Mensen die dat zeggen, zien maar één uiterste van de markt. Dat kan je ze vaak ook niet kwalijk nemen, want in de media bekt het natuurlijk veel lekkerder om te zeggen hoe iets veel lijkt op de tulpenmanie dan dat je moet uitleggen hoe de techniek achter de blockchain werkt. We weten allemaal waar je meer kliks voor krijgt.
Bovendien is het ook heel logisch dat er achter de crypto technologie veel meer speculatie schuil gaat dan bij bijvoorbeeld de smartphone, cloudcomputing of welke andere technologie dan ook. Crypto brengt namelijk het volgende:
Waar het internet voor democratisering van informatie zorgt, zorgt crypto voor democratisering van waarde.
Democratisering van waarde zorgt ervoor dat je vrij waarde kan creëren en uitwisselen via het internet. Dat betekent dus dat je relatief makkelijk financiële waarde kan creëren, zonder dat het werkelijke waarde toevoegt in de wereld. Heb je een beetje technische kennis en kan je een goede marketingmachine opzetten? Dan ben je binnen.
Neem bijvoorbeeld de cryptomunt HEX. In dit systeem gebouwd op het Ethereum netwerk kan je ‘sparen’ in HEX. Op het hoogtepunt had de HEX-markt een waarde van 85 miljard dollar zonder dat het een dienst toevoegt of levens beter maakt (los van winnende speculanten en marketinguitgaven). Naast HEX kan je ook de marktwaarde van Shiba Inu als voorbeeld nemen. Het hondenmuntje was op het hoogtepunt goed voor +40 miljard dollar, zonder dat het heel veel mensen een job opleverde.
Dat deze luchtkastelen bestaan betekent niet dat crypto een luchtkasteel is. De fundamentele crypto technologie maakt het alleen relatief makkelijk mogelijk om een financieel luchtkasteel te bouwen. Het maakt alleen ook heel veel andere dingen mogelijk, die een stuk interessanter zijn (zeg ik als crypto nerd).
Dankzij de crypto infrastructuur kunnen we:
Je kan daarnaast nog wel even doorgaan…
De grootste misvatting die je kan hebben over crypto, is dat je denkt dat het om cryptomunten gaat. Als je cryptomunten hoort, is het heel makkelijk om te denken aan valuta waar je betalingen mee doet. Dat crypto er bijvoorbeeld om draait dat we onze boodschappen met bitcoins kunnen gaan doen.
Hoewel betalingen en de vrije creatie van valuta zeker een belangrijk onderdeel zijn van de crypto wereld, is het slechts een deel van wat crypto teweeg brengt.
De democratisering van waarde levert in plaats van munten tokens op. Tokens geven digitaal bezit weer en maken web 3.0 mogelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om direct vastgoed te kopen in de VS, CO2 te compenseren, data te gebruiken in decentrale telecomnetwerken of om applicaties op de blockchain te besturen.
Kortom, tokens hebben een veel bredere toepassing dan munten.
Het gaat er bij crypto NIET om dat we onze boodschappen gaan doen met bitcoins. Het gaat er WEL om dat je waarde via tokens (op de blockchain) kan absorberen en functioneel kan maken. En dat je dat je hierin als individu onafhankelijk bent van een centrale partij (overheid, bedrijf of bank).
Het is ook niet gek dat tokens al veel meer publiek hebben. Neem bijvoorbeeld het aantal wallets met iets van waarde op Ethereum en Bitcoin.
Credits: Fed Surfer
Recent werd het pijnlijk duidelijk hoe het kapitalen kan schelen of je crypto juist benadert of niet.
In de afgelopen weken zijn verschillende centrale leenplatformen en brokers omgevallen in de crypto wereld. Het bekendste voorbeeld is Celsius. Bij zo’n platform kon je bijvoorbeeld je bitcoins stallen tegen een rendement van +5% per jaar. Celsius leende de fondsen vervolgens uit of zette het elders aan het werk. Vergelijkbaar met spaarders bij een bank waar de bank de centen uitleent.
Zoals we weten maken banken weleens fouten. Precies de reden dat Bitcoin is opgericht.
Centrale crypto banken zoals Celsius vielen recent om nadat de crypto koersen waren gaan dalen. Als gebruiker kon je vervolgens fluiten naar je crypto’s.
Terwijl verschillende centrale crypto platformen omvielen, bleven decentrale financiële platformen (DeFi) gewoon doen wat ze moesten doen. Hier zijn het namelijk geen mensen die aan de knoppen zitten (die soms iets te veel risico nemen). In plaats daarvan wordt DeFi gestuurd door softwarecode (op de blockchain ook wel smart contracts genoemd).
Terwijl de cryptomarkt in een halfjaar +2 biljoen dollar inleverde bleven DeFi platformen gewoon werken zoals ze moesten werken. Als gebruiker had je altijd beschikking over je fondsen.
In deze video bespreken Michiel en ik een voorbeeld van zo’n DeFi platform die ik zelf gebruik.
Een andere misvatting is of je vroeg of laat bent. Bitcoin bestaat al sinds 2008 en daarmee had je al bijna 15 jaar de tijd gehad om in bitcoins te investeren. Als je dat in 2022 nog steeds niet hebt gedaan, kan je zeggen dat je redelijk laat bent. Bij Bitcoin ben je dat zeker.
Alleen zoals net gezegd is er en hele wereld van tokens die veel meer waarde kunnen absorberen. De DeFi-sector kan die tokens vervolgens functioneel maken. Onderliggend aan zowel tokens als DeFi zitten smart contracts (gecombineerd met de blockchain). De eerste keer dat smart contract op grotere schaal gebruikt werden was rond 2017 tijdens de ICO-boom. Als je dat als startpunt zou nemen, dan bestaat crypto pas vijf jaar en ben je dus helemaal niet zo laat als je zou denken. Sterker nog, het met een paar klikken afzetten van je CO2 voetafdruk kan pas sinds 2022.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat of je vroeg of laat bent een mening is. Het internet begon volgens velen in de jaren ’90. Terwijl je in de jaren ’60 al het ARPANET had, waarmee digitale bestanden tussen Oost en West Amerika verstuurd konden worden. Als je in de jaren ’60 ARPANET gebruikte, zou je in de jaren ’90 waarschijnlijk hebben gezegd dat je er laat bij was. Maar wie in de jaren ’90 voor het eerst in aanraking kwam met het internet en in de vroege ’00 aandelen Amazon kocht, zou ongetwijfeld een andere mening hebben gehad. En wie had meer succes?
Dus als je je blik alleen op Bitcoin hebt gericht, dan ben je ongetwijfeld laat. Maar sta je open voor de open creatie van waarde en alle toepassingen die crypto nog teweeg kan brengen (waar we bij BeursBrink voor openstaan), dan ben je heel vroeg.
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.