6 belangrijkste factoren om een succesvolle cryptomunt te selecteren

De cryptomarkt is een weiland met landmijnen en diamanten. Je zal ongetwijfeld een keer op een landmijn uitkomen, in je zoektocht naar een diamant. In deze blog deel ik 6 factoren die je zullen helpen om de landmijnen te ontwijken, en juist de diamanten te vinden.

#1 De functie

Of je nou in aandelen of in crypto belegt, de toepassing van het bedrijf of project blijft het belangrijkste. Vraag je daarom allereerst altijd af welk probleem een applicatie oplost. Nu hoeft er niet altijd een heel aanwezig, bestaand probleem te zijn, wil een toepassing heel succesvol worden. Er kan juist ook een hele nieuwe toepassingen worden gecreëerd. Ethereum is hier een mooi voorbeeld van.

Het gaat bij de functie van een crypto applicatie dus om nieuwe mogelijkheden of bestaande mogelijkheden die een stuk efficiënter/tegen lagere kosten kunnen.

Vraag je bij de toepassing ook af wat de potentiële markt is. Hoe groter de taart van de toepassing, hoe meer waarde het kan creëren voor investeerders. Zie bijvoorbeeld het verschil tussen Bitcoin en Ethereum. Bitcoin is een onafhankelijke, schaarse, digitale valuta waarmee je waarde kan versturen, ontvangen of op kan slaan. Ethereum is een onafhankelijke, digitale economie. Waarschijnlijk is de taart van een economie groter dan een valuta.

Een belangrijke tip hier, voor het beoordelen van de functie, is de whitepaper of documentatie lezen en de toepassing zelf gebruiken (mits deze te gebruiken is).

#2 Het nut van de token

Een token is hetgeen waarin je investeert. Het is belangrijk dat het succes van de functie zich uiteindelijk vertaalt naar een hogere koers van de token. Zal de token echt waarde absorberen uit het succes van de applicatie?

In de cryptomarkt hebben tokens verschillende functies. Sommige tokens moeten bijvoorbeeld in een applicatie worden gebruikt, wil je de applicatie kunnen gebruiken. Ethereum is hiervan weer een mooi voorbeeld. Iedere dag worden tientallen miljoenen dollars aan ether gebruikt om het smart contract netwerk te gebruiken.

Een ander voorbeeld is Uniswap, misschien wel de succesvolste applicatie binnen het Ethereum netwerk. Uniswap zorgt dat je via Ethereum kan handelen, zonder dat je een tussenpersoon als een broker hoeft te vertrouwen. De functie is bijzonder succesvol, alleen dat vertaalt zich niet terug in de koers van UNI (althans als je de koers met Ethereum vergelijkt).

Je hebt namelijk geen UNI nodig om Uniswap te gebruiken en met de token heb je nu alleen stemrecht over de applicatie. Momenteel wordt dus geen waarde geabsorbeerd.

Nu kan de toepasbaarheid van een token in de toekomst natuurlijk wel veranderen.

#3 Kopie resistentie

Kopie resistentie vind ik het meest onderbelicht.

Een les uit het kapitalisme:

Excessieve winsten worden weg geconcurreerd.

Wanneer iets enorm succesvol is, zal concurrentie ontstaan om ook van het succes te profiteren. Als gevolg is er meer aanbod in de markt en moet dezelfde taart onder veel meer spelers worden verdeelt en blijft er voor iedereen dus een veel kleiner stukje over.

Maar wat als een applicatie niet zomaar te kopiëren is?

Dan zal de taart niet of in ieder geval stukken minder worden verdeeld en zal je met een groter stuk van de markt blijven zitten.

Een netwerk bestaande uit honderdduizenden computers als Bitcoin of Ethereum is vrijwel niet te kopiëren. Vooralsnog zijn er geen blockchains die kunnen concurreren op het gebied van decentralisatie.

Er zijn wel veel blockchains die kunnen concurreren op prestaties. Bijvoorbeeld de snelheid van en de hoeveelheid transacties per seconde. Want om zo’n ‘prestatieblockchain’ op te zetten heb je aan tientallen computers genoeg. Dat is relatief makkelijk tegenover een netwerk dat uitblinkt op decentralisatie (met honderdduizenden computers). Reden dat er veel meer blockchains zijn die uitblinken op prestaties.

Deze prestatienetwerken concurreren dus met enkele tientallen om crypto applicaties aan te trekken die hoge prestaties nodig hebben. Terwijl decentrale netwerken vrijwel een alleenheerschappij hebben om applicaties aan te trekken die een hoge mate van decentralisatie nodig hebben. Waar denk je zelf dat het meeste risico zit?

Alsnog zijn deze prestatieblockchains moeilijk te kopiëren. Er is namelijk redelijk wat kapitaal en denkwerk nodig om een blockchain op te zetten (alleen gaat dat wel een heel stuk omlaag door layer-2s). Een stuk makkelijker wordt het bij applicaties op een blockchain, zoals Uniswap. Deze applicaties bestaan alleen uit regels softwarecode, in plaats van ook hardware. De code van Uniswap is bijvoorbeeld honderden keren gekopieerd (hoewel de huidige softwarecode van Uniswap V3 een beschermde licentie heeft).

#4 Het team

Nu kan alles op papier zo mooi staan. Uiteindelijk moet het in de praktijk worden gebracht. Het team moet dat doen.

Nu heb je waarschijnlijk niet de middelen om met het team te spreken en ze zo te beoordelen. Hoe kan je een team dan wel beoordelen?

Bekijk de achtergrond. Een grote plus is bijvoorbeeld als het team in het verleden al andere projecten heeft opgezet of er aan heeft gewerkt. Beginnersfouten zijn dan een stuk onwaarschijnlijker. Wat ik hier belangrijk vind, is dat het team nog niet te veel succes heeft behaald. Ik denk namelijk dat er dan een stuk minder honger naar succes is.

Bekijk daarnaast ook hoe teamleden zich in gemeenschapschats, zoals Telegram of Discord, gedragen. Als ze daar veel te vinden zijn en actief vragen beantwoorden zijn ze waarschijnlijk helemaal bezeten van het project. Ook kan dat een uitgelezen kans zijn om scherpe vragen te stellen.

#5 Netwerkeffect

Een hele goede belegger zei eens tegen me:

In de digitale sferen is niets belangrijker dan het netwerkeffect.

De wet van het netwerkeffect zegt: hoe groter een netwerk, hoe meer waarde een netwerk geeft aan een gebruiker en hoe groter de kans is dat het netwerk harder groeit dan de rest of de dominantste positie behoudt.

Het netwerkeffect is vooral belangrijk in de digitale wereld omdat je als internetgebruiker instant toegang hebt tot alle netwerken. Het is slechts een kwestie van een domeinnaam in je URL-balk typen. In de fysieke wereld ben je nogal beperkt door je geografische locatie en daarom zal je niet altijd voor de efficiëntste aanbieder kiezen.

Enkele mooie voorbeelden van een dominant netwerkeffect in crypto zijn Bitcoin, Ethereum en EVM (Ethereum’s softwaretaal).

Wie tegen relatief lage kosten en met grote zekerheid een transactie wil voldoen zal 99% zeker voor Bitcoin of Ethereum kiezen. En niet voor alternatieve betaalnetwerken als Litecoin of XRP.

De kans is hel groot dat een software techneut die in crypto wil werken de EVM-programmeertaal zal leren. Want je kan dan op het grootste gedecentraliseerde applicatienetwerk, genaamd Ethereum bouwen. Ook kan je op een groot deel van Ethereum’s layer-2 netwerken aan de slag, op Binance Smart Chain, Polygon, Avalanche, Polkadot, Cosmos, op Near en misschien vergeet ik nog wel een paar netwerken.

Ook al is de EVM-taal technisch gezien niet het elegantst, het geeft je de meeste mogelijkheden als techneut en daarom zal EVM waarschijnlijk de dominantste positie behouden. Een beetje hetzelfde als de Javascript-taal. Deze webtaal was in de jaren ’90 technisch lang niet het beste, maar bezat het grootste netwerk en is nu daarom zo’n beetje de meest gebruikte programmeertaal ter wereld.

De meest geavanceerde functie hoeft dus niet altijd te winnen. Het is ook vooral een kwestie van hoe makkelijk iets te gebruiken is door anderen. Daarom is het zo belangrijk om zelf altijd een crypto applicatie te gebruiken voordat je het beoordeelt.

Tot slot is een netwerkeffect ook vrijwel niet te kopiëren.

#6 Inflatie van de token

Vraag en aanbod bepalen altijd de prijs. Vraag wordt bepaald door al het bovenstaande. Aanbod wordt voor een groot deel bepaald door alle tokens die nog in circulatie moeten komen. Dit analyseren is belangrijk bij crypto’s, omdat iedere crypto een eigen inflatieparcours kent. Hoe lager de inflatie, hoe beter dat is.

Het beste voorbeeld hiervan is Bitcoin. Een hele belangrijke factor van Bitcoin’s succes is het beperkte aantal bitcoins (21M) dat ooit in circulatie kan komen en een steeds lagere uitgifte van deze bitcoins. Het beperkte aanbod en de steeds lager wordende uitgifte maken Bitcoin schaars.

Aan de andere kant heb je veel kleinere en jongere crypto applicaties waar slechts een klein deel van de tokens in circulatie is. Als 90% van alle tokens die ooit beschikbaar komen nog uitgegeven moeten worden, is dat een extra risico. Stel er is op het moment van uitgifte niet veel vraag in de markt, dan kan dat heel erg op de koers drukken.

Je kan deze inflatie inzien via Coingecko. Deze geeft meestal de voorraad in omloop weer en de maximale voorraad. Het verschil hiertussen is de toekomstige inflatie.

Nu hoeft een groot pak tokens dat nog in omloop komt niet altijd heel erg te zijn. Het gaat er vooral om wanneer deze tokens vrijkomen. Stel het duurt nog vijf jaar voordat nieuwe tokens de markt betreden, dan hoef je je er nu geen zorgen over te maken. Als de voorraad in omloop in de komende maanden verdubbelt, dan moet je je goed afvragen of de vraag naar de token dit kan absorberen.

Belangrijk bij de inflatie is ook om te kijken of er veranderingen optreden in uitgifte van de tokens. Ethereum is hiervan een goed voorbeeld, want het zal binnenkort z’n inflatie met 90% verlagen.

Tot slot kan een hoge inflatie ook positief zijn als je er voor kan zorgen dat de nieuwe uitgegeven tokens jouw kant opvloeien. Ook wel staken of farmen genoemd.

#7 Gemeenschap

Een laatste belangrijke factor om het succes van een cryptomunt in te schatten, is het beoordelen van de gemeenschap. De gemeenschap bestaat uit iedereen die verbonden is aan het crypto project, meestal doordat ze tokens hebben.

Omdat de ontwikkeling van de meeste crypto applicaties niet door bedrijven gebeurt, is er veel meer inbreng voor input van vrijwilligers die geloven in het potentieel van de toepassing. De kwaliteit van deze vrijwilligers kan heel belangrijk zijn voor het succes op de langere termijn. Je kan deze het beste zien als gratis (parttime) werknemers. Ieder bedrijf zou een stuk winstgevender zijn als ze een handjevol gedreven, gratis medewerkers hadden.

Sommige crypto projecten hebben deze wel en daar kan je achter komen door in de Telegram of Discord kanalen te kijken. Bekijk waar discussies over gaan. Als de gemeenschap het vooral belangrijk vindt wanneer er een exchange listing komt, dan is het bagger. Als je ziet dat mensen feedback geven over de toepassing en met nieuwe initiatieven komen, dan weet je dat er gratis waarde wordt gecreëerd.

 

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Raja heeft een positie in Ethereum en Polygon. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.