Nederland - 24 juli 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

BinckBank opnieuw nipt winstgevend

(ABM FN-Dow Jones) BinckBank boekte in het tweede kwartaal minder winst dan een jaar eerder, toen Brexit de lauwe beurshandel een impuls gaf, maar de onlinebroker kon vertrouwen putten uit een stijgende omzet per transactie. Dit bleek maandag uit de tweedekwartaalcijfers van het bedrijf.

De aangepaste nettowinst daalde van 7,7 miljoen euro een jaar eerder tot 7,3 miljoen. Dat was iets meer dan de 7,0 miljoen euro waar analisten vooraf op rekenden.

Over het eerste half jaar daalde de aangepaste winst met 7 procent tot 15,1 miljoen euro. Desondanks kan BinckBank volgens topman Vincent Germyns heel tevreden zijn over “een goed halfjaar”, gezien de lage activiteit op de financiële markten en de transformatie van het bedrijf, dat druk is met investeren in nieuwe producten voor toekomstige groei.

Daarbij helpt het volgens Germyns dat veel klanten sinds het begin van het jaar positieve beleggingsresultaten hebben behaald, wat motiveert om meer transacties te doen.

Het aantal transacties dat Binck in het tweede kwartaal verwerkte kwam uit op 1,792 miljoen. Een jaar eerder waren dit er nog 1,854 miljoen.

Het cijfer is lager dan de 1,925 miljoen waar analisten vooraf op rekenden. Volgens Germyns waren de maanden april en mei positief maar viel de junimaand wat tegen. Een jaar eerder was die maand juist erg sterk, doordat er rond de verrassende uitslag van het Britse Brexit-referendum veel handel op de beurzen was.

De provisie-inkomsten lagen met 24,7 miljoen lager dan de 28,8 miljoen een kwartaal eerder, terwijl de rentebaten licht stegen, van 7,4 naar 7,5 miljoen euro.

Over de eerste twee kwartalen gemeten werd de daling van het aantal transacties ruimschoots gecompenseerd door een hogere gemiddelde omzet per per transacties, zei Germyns tegen ABM Financial News, met een stijging van 6 procent, van 9,82 euro naar 10,44 euro. Dit was vooral te danken aan de terugkeer van Belgische beleggers, na de afschaffing van de speculatietaks daar.

De omzet per transactie is in België gemiddeld wat hoger dan in Frankrijk of Italië, merkte Germyns daarbij op.

Over de eerste helft van het jaar gemeten stegen de totale inkomsten van BinckBank met 4 procent, dankzij hogere rentebaten en overige inkomsten, met name uit turbo’s. De onlinebroker biedt tegenwoordig ook dit soort hefboomproducten om te speculeren op bewegingen in valutakoersen en prijzen van edelmetalen.

De provisie-inkomsten daalden wel met 2 procent tot 53,5 miljoen euro, door een lager beheerd vermogen bij de vermogensbeheerdochter Alex, die de afgelopen jaren met tegenvallende resultaten en uitstroom van klanten kampte.

Dankzij de introductie van nieuwe vermogensbeheerproducten is de daling van het beheerd vermogen evenwel sterk afgenomen, zei Germyns hoewel het nog niet geheel tot staan is gebracht, met een daling van 1 procent in het tweede kwartaal, tot 1,16 miljard euro.

De zuivere nettowinst, niet gecorrigeerd voor boekhoudkundige en fiscale eigenaardigheden, zakte naar 811.000 euro, van 1,3 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden hier op 0,6 miljoen.

Het interimdividend werd verlaagd van 4 naar 3 eurocent, op basis van een payoutratio van de helft van de nettowinst.

BinckBank, dat zich traditioneel vooral richt op de meer actieve beleggers, is bezig met een strategische transformatie, waarin het meer klantgroepen wil bedienen, ook met spaar- en vermogensbeheerproducten. De onlinebroker lanceerde eerder deze maand fiscaal vriendelijk pensioenbeleggen, en kwam in april met een nieuwe vorm van digitaal vermogensbeheer, met een robot-adviseur, na de overname van het fintechbedrijf Pritle. Het vermogensbeheerproduct ‘Binck laten beleggen’ wordt na België ook in Nederland en andere landen uitgerold, meldde het bedrijf maandag.

Met de overname van Pritle voegden 28 nieuwe medewerkers zich bij het bedrijf aan de Amsterdamse Zuidas.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.