België - 16 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Belgische speculatietaks afgeschaft

De kogel is door de kerk. De Belgische speculatietaks is niet meer. Dat heeft de regering beslist tijdens de begrotingsbesprekingen. Die afschaffing is geen dag te vroeg want ze kostte niet alleen geld aan de staat maar zorgde ervoor dat beleggers de beurs de rug toekeerden.

Sinds 1 januari moeten Belgische beleggers een taks betalen van 33% op de meerwaarde van effecten (aandelen, opties,…), die ze minder dan 6 maanden hebben aangehouden. Hierdoor is de handel in aandelen flink teruggevallen en zag de overheid haar inkomsten via de beurstaks (0,27% die wordt geïnd bij aan- en verkoop) flink teruglopen.

De opbrengsten van de speculatietaks waren onvoldoende om de daling van de lagere beurstaksen te compenseren. Na 8 maanden stond de teller voor de Belgische overheid op -54 miljoen euro. Er zat voor de Belgische regering dan ook niets anders op dan deze taks af te schaffen. Nochtans was ze gewaarschuwd: iedereen die ook maar iets met de beurs te maken heeft, had een dergelijk scenario voorspeld. Maar in ‘de politiek’ spelen nu eenmaal andere belangen. Vooral de regeringspartij CD&V was voor geen rede vatbaar.

Vrijdagavond 14 oktober zijn de regeringspartijen, tijdens het begrotingsconclaaf, overeengekomen de taks naar de uitgang te begeleiden. Uiteindelijk zal ze welgeteld negen maanden en enkele dagen in voege zijn geweest. Exact negen maanden en enkele dagen te lang…

Dat betekent niet dat u meteen maandagmorgen uw aandelen met winst mag verkopen want er moet eerst nog over deze voorstellen worden gestemd (een formaliteit aangezien de meerderheid tot een akkoord is gekomen) en daarna moet de beslissing nog in het Staatsblad worden gepubliceerd. Hou uw kruid dus nog even droog.

Kraai evenwel niet te vroeg victorie als belegger! De beurstaks en de roerende voorheffing worden immers verhoogd van 0,27% naar 0,30%. Elke transactie wordt duurder en u houdt minder over van uw dividend. De twee belastingen staan al jaren bovenaan in de lijst bij politici. Nauwelijks 5 jaar geleden bedroegen ze nog 0,15%. Een belastingverdubbeling! 

De afschaffing van de speculatietaks is voor BeursBrink een geschenk uit de hemel! Ze komt immers net op het moment dat we een lans breken voor Belgische small- en midcaps. Dank u Belgische regering dat het gezond verstand heeft mogen zegevieren!!

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.