Nederland - 13 juni 2020 - Beursbrink

Barclays verwacht hogere olieprijzen maar traag herstel

door STIJN

De vooruitzichten voor de oliemarkt zijn verbeterd. Zakenbank Barclays heeft het koersdoel verhoogd met 4 dollar per vat maar ze verwachten ook dat het herstel heel moeizaam zal verlopen. Hun analisten zijn er van overtuigd dat er verschillende factoren spelen die gunstig zijn voor olie. Vooral omdat de wereldeconomie de komende maanden zal heropstarten.

De gemiddelde prijs voor Brent en WTI olie dit jaar zal niet bijzonder hoog zijn maar in ieder geval hoger dan de huidige prijzen. De Britse financiële dienstverlener Barclays verwacht namelijk dat de Brent crude gaat stijgen naar een gemiddelde van 41 dollar per vat en WTI naar 37 dollar per vat.

Op dit moment noteren beide indexen onder de 40 dollar, namelijk aan 37,68 dollar en 35,43 dollar. De afgelopen week was de eerste negatieve week sinds lang. Sinds eind april zijn de olieprijzen goed aan het stijgen dankzij de positieve berichten over COVID-19 en de overeenkomst van de OPEC+ om minder olie te produceren. De huidige daling wordt nu beschouwd als een pauzemoment.

Minder optimisme?

Maar een andere zakenbank, namelijk Morgan Stanley, vreest dat de rally op de oliemarkt overroepen is en dat ze niet lang zal blijven duren. Zij beweren dat de stijging gebaseerd is op het aanbod en niet op de vraag naar olie. Het zou net andersom moeten zijn, namelijk dat de prijzen stijgen omdat er net zoveel vraag is naar olie. Dat is volgens hen op dit moment niet het geval.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten niet dat de vraag naar olie zal normaliseren dit jaar, volgens hen zal dit pas gebeuren eind volgend jaar. Daarenboven vrezen ze dat de Amerikaanse productie van schaliegas en -olie dit jaar nog zal toenemen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Sarah Klockars-ClauserOpenphoto – CC BY-SA 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments